Svijet

Sprema li se veliki udarac za Putina? Zviždač: Ruski agenti nezadovoljni zbog sankcija, raste rizik od državnog udara

Rizik od državnog udara ruske federalne sigurnosne službe (FSB) protiv predsjednika Putina raste svake sedmice kako se rat u Ukrajini nastavlja, rekao je zviždač iz samog vrha ruske obavještajne službe, prenosi Guardian.

Zviždač tvrdi da su haos i nezadovoljstvo zahvatili sigurnosne službe nakon neuspjele ruske invazije na Ukrajinu.

Objavio je to Vladimir Osečkin, prognani ruski aktivist i osnivač grupe za ljudska prava, koji tvrdi da anonimni ruski obavještajac to sve piše u pismima koje prima i koje je objavio.

Osečkin je za Times rekao da je rizik koji su obavještajci preuzeli da bi progovorili znak njihovog rastućeg bijesa prema Putinu i nezadovoljstva zbog sankcija koje su utjecale na agente FSB-a koji više neće moći ići na odmor u svoje vile u Italiji i voditi svoju djecu u pariški Disneyland.

Govoreći iz svog doma u Francuskoj, gdje živi u egzilu od 2015., Osečkin je rekao: “Putin je 20 godina stvarao stabilnost u Rusiji. Službenici FSB-a, policajci, državni tužitelji – ti ljudi unutar sistema – mogli su živjeti jako dobro.

Ali sada je sve to nestalo. Oni prepoznaju da je ovaj rat katastrofa za gospodarstvo, za čovječanstvo. Ne žele se vratiti u Sovjetski Savez.

Svake sedmice u kojoj se ovaj rat nastavlja povećava se mogućnost pobune svih ovih nezadovoljnika u sigurnosnim službama.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare