Detalja i kombinacija ima bezbroj, ali osnove ćete usvojiti odmah: ovo je pet stvari koje biste trebali imati na umu i prije nego što se upustite u spremanje zimnice.
Spremanje zimnice možda zvuči kao ozbiljan kulinarski pothvat, ali stvar je vrlo jednostavna ako se držite nekoliko jednostavnih pravila. Naravno, počnite s receptima s kojima ne možete pogriješiti i sigurni smo da ćete sa svakom spremljenom teglicom biti samopouzdaniji i lakše se odlučiti za kompliciranije kombinacije.
Zimnica može biti slatka i slana, sirova ili kuhana, može se kiseliti sirćetom ili sama fermentirati. Detalja i kombinacija ima bezbroj, ali osnove ćete usvojiti odmah. Ovo je pet stvari koje biste trebali imati na umu i prije nego što se upustite u spremanje zimnice, a sigurni smo da ćete ih usvojiti odmah i biti spremni i za veće izazove.
1. Plodovi moraju biti zreli i zdravi
Ako se ne držite ovoga pravila – uzalud vam trud. Voće od kojega kuhate pekmez ili povrće koje kiselite mora biti zrelo ali ne prezrelo, čitavo i ne smije biti truhlo ili udareno. Jedan loš plod pokvarit će vam čitavu zimnicu, zato pažljivo pregledajte jedan po jedan. Sve plodove prije spremanja zimnice pažljivo operite i dobro osušite.
2. Sterilizirajte tegle i pribor
Sterilizirajte pribor koji ćete koristiti i tegle u koje ćete spremati zimnicu. To možete učiniti tako da sve dobro operete deterdžentom i isperete vrelom vodom ili da prokuhate. Naravno, možete koristiti stare tegle, samo ih dobro prokuhajte i osušite u rerni (na 70 stepeni) a bilo bi dobro da poklopce nabavite nove (jer su možda stari oštećeni, a da to i ne vidite), ali ih također obavezno sterilizirajte. Također, dezinficirajte i radnu površinu na kojoj ćete raditi i obavezno dobro operite ruke.
3. Koristite prirodne konzervanse
So, šećer i sirće najčešće su korišteni prirodni konzervansi koji se dodaju hrani kako bi se spriječilo njeno kvarenje. So i sirće zaslužni su za okus zimnice, ali i onemogućuju aktivnost mikroorganizma.
Prirodni su konzervansi i bosiljak, hren, ruzmarin, komorač, lovor, crni biber i bijeli luk pa se stavljaju u zimnicu ne samo da joj poboljšaju i obogate okus, već i kako bi uništili bakterije u hrani i spriječili njihov rast.
4. Pasterizacija (ni)je nužna
Kod kuhanih zimnica poput pekmeza pasterizacija nije potrebna ako vruću smjesu odmah ulijete u sterilizirane i vruće tegle. Tada ih samo zamotajte u debeli peškir ili krpu i ostavite da se hlade.
Kod zimnica koje se ne kuhaju pasterizacija je nužna, a napravit ćete je zagrijavanjem napunjenih tegli. Temperatura će ovisiti o kiselosti povrća koje spremate, pa će ono niske kiselosti (grašak, mrkva, krompir) zahtijevati temperaturu od oko 120 stepeni, a ono visoke i srednje kiselosti (paradajz, jabuke, kruške, breskve, kiseli krastavci, kiseli kupus) obradit ćete kipućom vodom.
5. Pravilna pohrana zimnice
Tegle nikada nemojte puniti do vrha, nego ostavite barem 2 centimetra do poklopca. Napunjene ih držite na suhom, tamnom i hladnom mjestu.
Provjerite povremeno svoju zimnicu i bacite čitavu teglu ako primijetite i najmanji znak kvarenja. Nakon otvaranja tegle držite u frižideru.