drina

Spriječeno krijumčarenje 12 migranata između Srbije i BiH

Policija u Srbiji spriječila je u četvrtak, 29. februara, u večernjim satima krijumčarenje 12 migranata preko Drine i državne granice s Bosnom i Hercegovinom, a tom prilikom uhapšen je državljanin BiH.

"Nakon što je policija u mjestu Donja Borina kod Malog Zvornika zatekla S. M. (24) koji je preko Drine čamcem prevozio 12 iregularnih migranata, osumnjičeni je iskočio iz čamca i pokušao preplivati do obale koja pripada teritoriju BiH", priopćeno je iz srbijanskog Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

Sustignut je akcijom pripadnika Ronilačke jedinice Žandarmerije S. M., te je sigurno izvučen na čamac, a zatim doveden do obale i uhapšen, prenosi Radio Slobodna Europa.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužiteljstvu u Šapcu.

Kako je saopćio MUP, migranti su zadržani zbog prekršaja nezakonitog boravka u Srbiji i pokušaja prelaska državne granice van mjesta određenog za prijelaz.

Srbija se nalazi na takozvanoj Balkanskoj ruti kroz koju prolaze migranti bježeći od rata i siromaštva, a u pokušaju da se domognu država Evropske unije, često uz pomoć krijumčara.