Nevjerovatno

Sramotne snimke iz Mariupolja, ‘ugledni’ gosti razbjesnili Kijev: ‘I to na mjestu gdje su ubili 600 ljudi!’

Ruski mediji javljaju da je u samoproglašenu Narodnu Republiku Donjeck stigla delegacija novinara, blogera i javnih ličnosti iz Kine.

Operna pjevačica Wang Fang čak je izvela sovjetsku pjesmu "Katjuša" u dramskom pozorištu u Mariupolju gdje je više od 600 ljudi poginulo od ruskog projektila u martu 2022. Nakon brutalnog napada svijet su obišle fotografije razrušenog pozorišta ispred kojeg je golemim slovima bilo napisano ‘Djeca‘ (što je naznačivalo da kazališt kao skrovište koristi velik broj maloljetnih civila).

"Vrlo dirljivo", komentirao je njen nastup "šef" takozvane "DNR" Denis Pušilin.

Ovu informaciju na Twitteru je objavio savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko, a u međuvremenu je informaciju potvrdio službeni predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko.

"Prema dostupnim informacijama, grupa kineskih blogera stigla je u privremeno okupirani grad Mariupolj. Njihov dolazak je ilegalan. To grubo krši zakone Ukrajine koji strancima reguliraju prelazak državne granice. Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine inicira zabranu ulaska u Ukrajinu za sve kineske blogere."

Nikolenko je istaknuo da Ukrajina poštuje teritorijalnu cjelovitost Kine i očekuje od kineske strane objašnjenje svrhe prisutnosti kineskih državljana u Mariupolju, kao i način njihovog prodora u privremeno okupirani ukrajinski grad.

Nikolenko je također podijelio video kineske operne pjevačice kako izvodi pjesmu "Katyusha", inače popularnu sovjetsku pjesmu, jednu od ruskih neformalnih simbola Drugog svjetskog rata.

U četvrtak se Sergej Aksenov, tzv. šef okupiranog Krima, na Telegramu pohvalio da je "delegacija iz Kine" stigla na ukrajinski poluotok pod ruskom okupacijom.

Rekao je da je riječ o "predstavnicima kineskih medija i kulturne sfere" s kojima je razgovarao o "turističkim pitanjima".

Prema Aksenovu, on je navodno bio obaviješten da su "turisti iz Kine spremni doći na Krim". Naveo je i da je dogovoren posjet kineskih privrednika Krimu.