Širi nam se administracija

Sramotno i rasipnički: Zamjenici predsjedavajuće VMBiH dobivaju urede sa šefovima i savjetnicima iako već kao ministri imaju savjetnike, zamjenike, pomoćnike…

Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o Uredima zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, s kojom se umjesto dosadašnjeg jednog Ureda pri kojem je svaki od dvojice zamjenika predsjedavajuće mogao angažirati jednog savjetnika, sada formiraju dva ureda, koji pored savjetnika dobijaju i šefove tih ureda.

Ova odluka objavljena je i u posljednjem izdanju Službenog glasnika BiH, a na snagu je stupila u martu ove godine.

U skladu sa dosadašnjom praksom i glomaznim bh. administrativnim aparatom u kojem se godinama u državnim institucijama nagomilalo više od 22.000 uposlenih i aktualna vlast, poput svih dosadašnjih, izmišlja nova radna mjesta kako bi uhljebila armiju stranačkih poslušnika koji čekaju svojih pet minuta da zauzmu kakvu fotelju.

Apsurdi koji se sudaraju s logikom i zdravim razumom

Apsurdi se kod ovakvih odluka nižu jedan za drugim i naprosto se sudaraju sa logikom i zdravim razumom, jer prije svega treba imati u vidu da su zamjenici predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, ujedno i ministri u Vijeću ministara BiH koji ionako u ministarstvima na čijem su čelu imaju na raspolaganju kompletan administrativni aparat, uključujući zamjenike, pomoćnike, šefove kabineta i brojne savjetnike.

U ovom sazivu Vijeća ministara BiH zamjenici predsjedavajuće su Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Zukan Helez, ministar odbrane.

U odluci se navodi da su uredi nadležni za planiranje aktivnosti zamjenikā predsjedavajućeg Vijeća ministara s "ciljem efikasnijeg i kvalitetnijeg izvršavanja obaveza zamjenika predsjedavajućeg u Vijeću ministara utvrđenih Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine."

Faksimil dijela odluke Vijeća ministara BiH iz 2016.godine: Dvojica zamjenika predsjedavajućeg VMBiH imali po jednog savjetnika, nije bilo šefova 

Poznato je da se godinama posao zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH sveo na to da kada daju neku izjavu za medije ili komentiraju neki događaj ili pojavu, uz titulu ministra dodaju i onu zamjenika predsjedavajućeg, pa se nikada nije utvrdilo koje to posebne poslove rade ti ministri koji su i prvi do predsjedavajuće.

Građani, pažnja, u opisu poslova im i direktna komunikacija s Vama

Posebno je zanimljivo da je navedeno da uredi zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara obavljaju 'direktnu komunikaciju sa građanima za potrebe zamjenikā predsjedavajućeg Vijeća ministara'.

Ne zna se tačno je li u ovom slučaju građani trebaju pomoći zamjenicima predsjedavajuće, jer će njihovi uredi komunicirati s građanima "za potrebe zamjenika", ali svakako bi se oni građani koji imaju nekih problema iz nadležnosti Državne vlade trebali obratiti ovim uredima i pitati dobro plaćene šefove i savjetnike za pomoć.

Iako nije poznato da je neki građanin uspio da se 'probije' i do ureda koji je radio u dosadašnjim kapacitetima s po jednim savjetnikom, a kamoli da je neko od građana 'dobacio' do zamjenika predsjedavajuće. Možda nova organizacija donese novinu i tom pravcu.

Navedeno je i da uredi zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH sarađuju sa ministarstvima i drugim tijelima uprave Bosne i Hercegovine, vladama entiteta i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, kao i međunarodnim institucijama i tijelima u zemlji te obavljaju i druge poslove za potrebe zamjenikā predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Baš kao da te poslove već ne obavljaju brojni zaposleni u ministarstvima a čije je zapošljavanje pravdano istim razlozima.

Da je odluka o formiranju novih ureda donesena faktički kako bi se samo proizvela nova radna mjesta za podobne za koje će se s vremenom naći sigurno neka stalna pozicija u institucijama, pokazuje i to da je odlukom regulirano da šefovi ureda i savjetnici zamjenikā predsjedavajućeg Vijeća ministara obavljaju svoje poslove pri kabinetima resornih ministarstava iz kojih dolaze zamjenici predsjedavajuće Vijeća ministara.

Što znači da ti uredi nisu samostalna tijela i da su faktički poslove koje će raditi novuposleni šefovi i savjetnici mogli obavljati već ranije zaposleni u MVTEO i Ministarstvu odbrane.

Za stranačke uhljebe uvijek se nađe mjesta na državnim jaslama

Postavlja se i pitanje i je li iko u Vijeću ministara BiH insistirao na odgovorima o tome koliko to zamjenici predsjedavajuće Vijeća ministara BiH s te pozicije obavljaju poslova da su im u uredima uz savjetnike potrebni i šefovi za koje će morati na godišnjem nivou biti izdvojen značajna sredstva.

Na ovakvim primjerima Vijeće ministara BiH pokazuje svu svoju bahatost, licemjerstvo i neodgovornost, jer dok nekim institucijama kojima uistinu nedostaje stručnog kadra u Vijeće ministara istovremeno se dovode savjetnici i šefovi ureda za koje se sigurno može reći s obzirom na okolnosti da su suvišni.

Jer, ne treba zaboraviti i da pri Vijeću ministara već djeluje Generalni sekretarijat koji obavlja između ostalog poslove koji se odnose na: pripremu sjednica i sastanaka, vođenje zapisnika, vođenje evidencije, informiranje javnosti, praćenje provedbe odluka Vijeća ministara, protokol, obavlja materijalno-finansijske, administrativne i tehničke poslove za Vijeće ministara u izvršavanju njegovih zadataka, stara se o objavljivanju odluka Vijeća ministara u službenim glasilima te vrši i druge poslove koje mu odlukom dodijeli Vijeće ministara.

Također, pri Vijeću ministara postoji i Ured za zakonodavstvo koji također već obavlja niz stručnih, pravnih poslova, pa je i to razlog više da se problematizira proširenje kapaciteta ureda zamjenika predsjedavajuće s upošljavanjem novih šefova koji će na račun poreskih obveznika dodatno opteretiti državne jasle.

Nažalost, to one koji s pozicija moći upravljaju našim novcem i životima, ne zanima.

Njima je svaki uhljeb bitan jer na taj način povećavaju i svoju glasačku mašineriju.