Potvrđeno za Raport

Srbija još nije BiH poslala informacije o presudi Salki Zildžiću

Dok ne dođe zvanična obavijest ne može se razmatrati ni oduzimanje poslaničkog mandata Zildžiću

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine još uvijek nije dobilo nikakvu informaciju o presudi Salki Zildžiću, poslaniku SDA u Federalnom parlamentu, a koja mu je izrečena 25. septembra u Srbiji.

Kako je za Raport potvrđeno u Ministarstvu pravde BiH, da bi Srbija dostavila relevantnu dokumentaciju u vezi sa presuđenim Zildžićem, nije potrebna nikakva intervencija iz BiH.

“Obavijesti o osuđenim državljanima Bosne i Hercegovine - Republika Srbija kao i sve druge države potpisnice Evropske konvencije o pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, dostavljaju Bosni i Hercegovini bez posebnog zahtjeva, shodno članku 22. navedene Konvencije, s tim da se iste dostavljaju periodično- naveli su za Raport iz Ministarstva pravde BiH.

Dok nadležni organi i institucije BiH ne dobiju zvaničnu obavijest iz Srbije, te dok je ne proslijede Centralnoj izbornoj komisiji BiH, neće se moći razmatrati ni Zildžićev status poslanika u CIK-u BiH, rečeno je za Raport ranije u toj instituciji.

Podsjećamo, prema Članu 1.10 Izbornog zakona BiH, izabranom članu tijela vlasti na svim nivoima prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran između ostalog i danom pravosnažnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže.

S obzirom na to da je Zildžić sklopio s Višim tužilaštvom u Užicu sporazum o priznanju krivice, a Viši sud u Užicu prihvatio 25. septembra taj sporazum i donio pravosnažnu presudu po kojoj je Zildžić osuđen na godinu dana kućnog zatvora, uz elektronski nadzor, odnosno nanogicu, od tog dana se i računa da je Zildžić pravosnažno osuđen.

Zildžić je osuđen da je učinio krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Uprkos tome što zna da je "vlasnik" pravosnažne presude i šta u vezi s tim propisuje Izborni zakon BiH , Zildžić se i kao osuđenik pojavio na nedavnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, uz konstataciju da djelo koje je počinio u Srbiji, "nije krivično djelo u BiH".