samit o miru

Srbija potpisala švicarsku deklaraciju o Ukrajini. Oglasila se Rusija: Uzeli smo u obzir stavove zemalja

Predstavnici preko 80 država, koji su prisustvovali ukrajinskom mirovnom samitu u Švicarskoj, potpisali su deklaraciju u kojoj se navodi da je teritorijalni integritet Ukrajine osnova za mirovni sporazum koji bi okončao rat.

Među potpisnicama dokumenta je BiH, ali i Srbija. Zajedničkom deklaracijom okončan je dvodnevni samit kojem nije prisustvovala Rusija.

Zemlje BRIKS-a, koje su bliske Moskvi, nisu potpisale dokument, a među onima koje su uskratile svoje potpise su i Meksiko, Indonezija i Tajland, prenijeli su švicarski mediji.

Švicarska radiodifuzna korporacija (RTS) javila je da je konačnu deklaraciju potpisalo 85 država i institucija od oko stotinu delegacija koje su učestvovale na samitu održanom u ljetovalištu Burgenstock, u blizini Luzerna.

Potpisnici deklaracije, među kojima je i Srbija, smatraju da je za postizanje mira potrebno 'uključivanje i dijalog svih strana'.

Srbiju je na samitu predstavljao ministar vanjskih poslova Marko Đurić.

Rusija nije bila pozvana na ovaj Samit, ali se sad oglasio portparol Kremlja Dmitri Peskov.

"Odnosi Rusije sa prijateljskim zemljama neće se pogoršati zbog činjenice da su podržali deklaraciju sa Samita o miru u Ukrajini koji je održan u Švicarskoj“, rekao je danas novinarima portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

"Mi ćemo, naravno, uzeti u obzir stav koji su te zemlje zauzele. Ovo je važno za nas. Nastavit ćemo da objašnjavamo naše argumente“, rekao je on.