afera u komšiluku

Srbija uputila Hrvatskoj protest zbog zabrane ministru da posjeti Jasenovac. Policajci ga okružili s tri automobila

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je protestnu notu Hrvatskoj nakon što dan ranije hrvatska policija nije dopustila posjetu Jasenovcu srbijanskom ministru za dijasporu Đorđu Milićeviću, neslužbeno je potvrđeno Hini u hrvatskoj ambasadi u Beogradu.

Nota je, prema uobičajenim procedurama, proslijeđena Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova.

Hrvatski MUP saopćio je ranije danas da hrvatska policija u nedjelju nije dopustila posjetu Jasenovcu srbijanskom ministru jer posjeta nije bila navedena u programu koji im je ranije dostavljen.

U MUP-u kažu da su posredstvom MVEP-a zaprimili notu u kojoj se najavljuje dolazak srbijanske delegacije, no u program nije bila navedena posjeta spomen području u Jasenovcu.

S obzirom da u noti nije navedeno da je planiran posjet Jasenovcu, a u skladu sa sigurnosnim protokolima, posjeta nije mogla biti odobren, navode iz MUP-a.

Ured ministra Đorđa Milićevića saopćio je u nedjelju da je bio u posjetu Srbima u okolici Novske i potom se uputio prema spomen parku u Jasenovcu kako bi odao počast Srbima ubijenima u ustaškom logoru tokom Drugog svjetskog rata.

U saopćenju tvrde da su ga na ulazu u kompleks zaustavili hrvatski policajci koji su ministrovo vozilo okružili s tri automobila.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić  to je ocijenio kao "sraman i skandalozan potez hrvatskih vlasti" i najavio da će Srbija zbog tog događaja uputiti prosvjed Hrvatskoj.