vučić se naljutio

Srbija uputila protestnu notu zbog izjava Grlića Radmana

Srbija je uputila protestnu notu Hrvatskoj zbog izjava šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana da je predsjednik Aleksandar Vučić "ruski trabant".

Te izjave "predstavljaju dalji nastavak izgradnje atmosfere mržnje prema Srbiji i srpskom narodu i narušavaju zajedničku politiku promoviranja mira i stabilnosti u regiji", stoji u noti srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, objavio je Tanjug.

Službeni Beograd očekuje da će se visoki hrvatski dužnosnici ubuduće suzdržati od izjava "koje predstavljaju miješanje u unutarnje stvari Republike Srbije te voditi politiku pomirenja i dobrosusjedskih odnosa", dodaje se.

To je druga protestna nota u ovom mjesecu, nakon što su srbijanske vlasti protestovale zbog paljenja lutke srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučuća na karnevalu u Kaštelima, prenosi HRT.

Grlić Radman je u subotu na N1 rekao da Srbija vodi dvostruku politiku kojom se istovremeno pokušava približiti i EU i Rusiji, ali će se naposljetku morati odlučiti na čijoj je strani. Pritom je napravio razliku između srpskog naroda i aktualnog režima u Beogradu i Vučića nazvao "ruskim satelitom".

''Što se tiče Srbije, jedno su građani, a drugo je Vučić i njegova politika koja mora odlučiti na kojem će stolcu sjediti, jer je neudobno sjediti na dvije stolice. Vučić ne bi trebao imati veliku dilemu, on zna otkud dobiva podršku, zna otkud se finansira zapadni Balkan'', rekao je Grlić Radman.

''On može biti eventualno nekakav trabant ili satelit Rusije, ali nećemo dozvoliti kao saveznici, a i partneri sa SAD-om bilo kakav utjecaj Rusa ili druge maligne utjecaje koji bi narušili stabilnost zapadnog Balkana'', naglasio je šef hrvatske diplomatije, prenosi HRT.

Izazvalo je to žestoke reakcije u Beogradu. Vučić je u subotu navečer optužio Grlića Radmana za upletanje u unutarnje stvari Srbije, uvrede i prijetnje.

''Hrvatski ministar ne samo da se brutalno miješa u unutarnje stvari Srbije već po običaju laže i vrijeđa srpski narod i prijeti građanima Srbije. Grlić Radman je jedno u pravu, možda sam ja nečiji trabant, ali nikada nisam bio ničiji potrčko i sluga, što se za Grlića Radmana ne može reći'', napisao je Vučić na Instagramu.