historija

Srbijanski princ Đorđe Karađorđević bio gej, pa ga smjestili u ludnicu

Životni put srbijanskog princa Đorđa Karađorđevića, najstarijeg sina kralja Petra Prvog i Zorke, kćerke crnogorskog kralja Nikole Prvog, bio je predmet različitih opisa i tumačenja, a i danas ga prate brojne kontroverze i razne priče koje su navodno uticale na njegovu sudbinu u borbi za prijestol.

Princa Đorđa Karađorđevića, misterioznog i tajanstvenog člana Karađorđevićke dinastije, do sada je malo toga bilo poznato, a ono što je bilo rečeno često je bilo predmet rasprava i tračeva.

Često agresivno ponašanje dovodilo je do toga da se pod pritiskom pojedinih političkih i dvorskih krugova, ali i propagande koja je dolazila iz domaće i austrijske štampe, odrekao prestola 1909. godine u korist svog brata Aleksandra, budućeg kralja Jugoslavije. Pristalice njegovog brata, kralja Aleksandra, smatrale su da je zbog, blago rečeno, „prijeke naravi“, a kasnije i gej afere, smješten 1925. godine u azil za umobolne, piše Stil.rs.

Postoje i druga tumačenja.

Kritičari vladavine prvog jugoslovenskog kralja smatrali su pak da je Đorđe, u narodu prozvan kraljević Đorđe, žrtva spletki i apsolutističke vladavine njegovog brata, koji je naslijedio prijestol pošto je Đorđe, okrivljen za smrt svog sluge, abdicirao.

Na dedu je imao neukrotivu i neobuzdanu narav. Često je išao na Adu u ribarenje sa svojim profesorom matematike i velikim prijateljem Mikom Alasom, za kojeg se smatralo i da je njegov ljubavnik.

Đorđeva prijeka narav dovodi ga u mnoge neprilike. Bio je u neprijateljstvu sa Nikolom Pašićem, Dragutinom Dimitrijevićem Apisom i oficirom Petrom Živkovićem. Za razliku od njega, Petrov mlađi sin Aleksandar imao je mnogo više diplomatskog duha i taktike i bio je Pašićev miljenik.

Princ Đorđe je išao u vojnu školu u carskoj Rusiji, u Kadetski korpus cara Aleksandra II. Često je tada od svojih drugova kadeta skrivao svoje plemićko porijeklo, tj. da mu je deda crnogorski knjaz Nikola, čije su dvije kćerke (Đorđeve tetke) bile udate u Rusiji za ruske plemiće.

Njegovo školovanje prekinuo je Majski prevrat 1903. godine kada je u Srbiji ubijen kralj Aleksandar Obrenović i njegova žena kraljica Draga. Odlučeno je da novi kralj bude knez Petar Karađorđević, koji je tada živio u Ženevi. Od 1903. godine Đorđe je imao titulu prijestolonaslednika, kao najstariji kraljev sin.