Politika

Srpski i hrvatski analitičari: Dodik je prošlost, u pozadini ideje Vučića, Erdogana i Milanovića je Karađorđevo 2

Hrvatski politolog i politički analitičar Davor Gjenero i politički analitičar iz Srbije Aleksandar Popov, gostovali su na Hayat televiziji, gdje su govorili o političkoj situaciji u BiH, utjecaju Putina destruktivno ponašanje Milorada Dodika, te onome što nas očekuje u narednom periodu.

Pretjerano miješanje međunarodnih sila Gjenero ne smatra dobrim po BiH.

-Dobro je kada BiH pomažu SAD i EU, ali je opet loše kada posredovanje pokušavaju preuzeti akteri koji su vezani za totalitarni režim Putina, a ruske repove vidimo kod Vučića i Milanovića. U pozadini ideje Vučića, Erdogana i Milanovića je razlaz BiH i brisanje zajedničkog bh. identiteta koji je jači od podjele na Bošnjake, Hrvate i Srbe. Radi se o opasnoj ideji koja je protivna mirovnom poretku u Evropi. Načelo vladavine prava i zaštite prava manjina su u drugom planu – istakao je Gjenero.

Dogovor Turske, Srbije i Hrvatske o BiH bio bi nastavak dogovora o podjeli BiH iz Karađorđeva, smatra Popov.

-Apsurdno je da se predstavnici tri naroda ne mogu dogovoriti u okviru institucija BiH. Varijanta posredovanja Turske, Srbije i Hrvatske bi bila Karađorđevo 2. Nije mi jasno zašto neko treći treba da posreduje između komšija, kao da sami nismo u stanju riješiti međusobne probleme i otvorena pitanja – ocijenio je Popov.
Dodaje da je naivno vjerovati da se destabilizacija BiH ne bi prenijela na region.

PROČITAJTE  Je li Vučić dogovorio sastanak Stanivukovića i Schmidta? Srbijanski mediji: Scholz je odigrao bitnu ulogu

-Ako kod komšije gori plamen, naravno da se može prenijeti na tvoju kuću. Dodik je otišao predaleko u svojim neustavnim djelovanjima. Odnos međunarodne zajednice prema BiH je takav da situacija nije ozbiljno shvatana, iako se očekivalo da će nakon pobjede Bidena doći do jačeg američkog angažmana u BiH. Međutim, počelo se od repa sa izmjenama Izbornog zakona BiH, umjesto artikulisanog plana SAD-a i EU o izlasku iz aktuelne krize. Moraju se izgraditi zakonodavni i institucionalni okviri. Najviše me brinu dogovori iza leđa, jer se mora ići na trajnije rješenje kako bi se zamijenio neprevidivi Dodik – navodi Popov.

Iako još uvijek nema jedinstvenog stava međunarodne zajednice po pitanju sankcija, važni su stavovi Washingtona i pojedinih zemalja članica EU.

-Niko nije spreman na odricanje, a očekuju se kompromisi. Dogovori se ne smiju postizati preko tuđih leđa. Američke sankcije Dodiku pokazuju da je SAD ustrajan na vrijednostima demokratije. Nizozemska je također pokazala racionalnu politiku. Evropska komisija je isto tako uvela jedan oblik sankcija destruktivnom Dodikovom ponašanju. Dodikova politka je stvar prošlosti. U međuvremenu u Hrvatskoj traje oštra borba evropske pozicije Plenkovića i proruske struje Milanovića. Razgovor Plenkovića i Izetbegovića u Dubrovniku skrenuo je fokus sa političkih na državne interese, što je vrlo bitno – kazao je Gjenero.

PROČITAJTE  U BiH sunčanije prijepodne, u drugoj polovini dana se očekuju lokalni pljuskovi

Ruski interes u BiH je krajnje štetan i opasan.

-Rusija nema dobre namjere prema BiH. Kriza koja se sada dešava nije slučajna. Kada je u igri ukrajinska priča, Moskvi je dobro došlo da preko Dodika odvlači pažnju EU sa Ukrajine. Inzkova reakcija je poprilično zakašnjela zbog njegove nezainteresovanosti tokom 10 godina mandata. BiH je bila van vidokruga međunarodne zajednice, što je rezultiralo jačanjem antidržavnih snaga koje su učvrstile svoje pozicije. To najbolje ilustruje obilježavanje neustavnog dana manjeg bh. entiteta – mišljenja je Popov.
Sankcije SAD-a su upozorile Čovića šta može očekivati ako nastavi podržavati Dodikov režim.

-Čovićev model legitimnog predstavljanja neće proći, ali će se naći kompromis između presuda Evropskog suda za ljudskog prava i Ustavnog suda BiH. Dogovor u FBiH je moguć, zbog toga što nisu tako komplikovani odnosi kao sa entitetom RS. Federaciju BiH se može vrlo brzo konsolidirati, a onda krenuti u konsolidaciju države, što je, čini se, američki pristup. Ruski akteri poput Milanovića ukazuju da licemjernu politiku Milanovića, koji svjesno zaboravlja status Hrvata u manjem bh. entitetu. Umjesto toga, on pruža ruku Dodiku. Zato treba raditi na jačanju Federacije BiH, a potom i institucija države BiH – zaključio je Gjenero.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare