ništa od rekonstrukcije

Srušene su sve nade da bi se SNSD mogao izbaciti iz vlasti i uvesti PDP

Ako se neko i nadao da bi moglo doći do izbacivanja SNSD-a iz državne vlasti ukoliko PDP dobije drugog delegata u Domu naroda - sad je jasno da od toga nema ništa.

Naime, prema svemu sudeći žrijeb će ponovo odlučivati o tome kome će pripasti četvrti odnosno drugi delegat u Domu naroda, a to je ključ za formiranje vlasti.

Onaj ko ima četiri, faktički je nezabolizan u formiranju vlasti, jer sa četiri delegata u Domu naroda može blokirati svaki zakon.

CIK je nedavno odlučio da prizna čudni listić iz NSRS koji je prvobitno odbijen kao nevažeći pa je SNSD tako dobio četvrtog delegata umjesto da PDP dobije dva.

Analitika i matematika su jasne pa tako ukoliko PDP dobije tog drugog delegata, Trojka i HDZ mogli bi izbaciti SNSD iz vlasti i birati sadašnju pooziciju u RS.

No, lider HDZ-a Dragan Čović danas je kazao da od toga nema ništa.

"I ako se desi to, to ne znači da će doći do promjene. To neće srušiti vladajući većinu. Ne bih ulazio i to šta će se desiti, šta god da se desi neće utjecati na političke odnose. Već odavno postoji želja da se neki odnosi promjene jer ovo ne funkcionira. Prošlo je neko vrijeme", naveo je Čović.