Rat u Ukrajini

Šta američki paket pomoći vrijedan desetine milijardi dolara donosi Ukrajini? “Pobjeda? Ne…”

Utjecaj ove američke blokade bio je dubok. Nekoliko diplomata i vojnih dužnosnika u Washingtonu su rekli istu stvar: situacija za Ukrajinu je depresivna, Rusija ima prednost, a izgledi za Kijev, bez više oružja su sumorni.

Ukrajincima ponestaje svih vrsta oružja, čak i metaka za puške njihovih vojnika, piše Sky News.

Budžetski rebalans

Prije nego što je Zastupnički dom u subotu odobrio paket pomoći od 60,8 milijardi dolara, prošlo je više od 480 dana otkako je Kongres zadnji put usvojio zakon koji dopušta slanje američkog oružja Ukrajini.

Početkom ove godine Bijela kuća je napravila proračunski rebalans koji je oslobodio nešto više novca iz postojećeg računa i omogućio slanje još oružja. Ali to nije bilo dovoljno.

Analitičari kažu da su nedavni uspjesi Rusije u zračnim napadima posljedica nedostatka ukrajinskih presretača protuzračne obrane.

A na bojišnici, disbalans topništva i granata raste iz dana u dan. Računica je da Rusija sada ima prednost od 10-1 jer njezina vlastita industrijska baza radi punom parom na proizvodnji oružja.

Opskrba Ukrajine energijom također je ugrožena jer Rusija bombardira elektrane. Rečeno je da je trenutna opskrba pala na 12 gigavata, daleko ispod onoga što je zemlji potrebno.

Blokada u Americi utjecala je i na ukrajinski moral. Utjecaj sve slabijih zaliha na vojnike na prvoj crti je ogroman.

Nije prekasno

Izvori koji pažljivo promatraju liniju fronta govore da nije prekasno da se stvari preokrenu, ali samo ako sada dođe do hitne i kontinuirane injekcije finansiranja i oružja.

A realisti priznaju da "preokret stvari" više ne znači potpunu ukrajinsku pobjedu.

Sada je široko prihvaćeno da sve ovo vjerovatno završava nagodbom kojom bi se sukob zamrznuo negdje duž prve crte.

Nepoznato je gdje će se nalaziti ta linija fronta i gdje zapravo nagodba postaje moguća.

Što bi linija bila zapadnije, to bi Rusija zauzela više teritorije.

Što je također ključno, područje je šire - od sjevera do juga - u sredini, pa što zapadnije ta linija završava, to je granica duža i Ukrajini je teže utvrditi i obraniti se u godinama koje dolaze, piše Sky News.