borba za evropu

Šta će odlučiti Apelaciona komisija Nogometnog saveza BiH? Male šanse da Sarajevu budu vraćeni oduzeti bodovi

Kako sezona u Premijer ligi Bosne i Hercegovine ulazi u sami finiš, a borba za mjesta koja vode u Evropu ili osiguravaju opstanak u najvišem rangu se rasplamsava, svaki bod postaje zlata vrijedan.

Zato će konačni rasplet u vezi oduzimanja bodova Fudbalskom klubu Sarajevo, zbog napuštanja terena u revanš utakmici četvrtfinala Kupa Bosne i Hercegovine protiv banjalučkog Borca na stadionu "Asim Ferhatović Hase", koja je odigrana 13. marta, imati posebnu težinu.

Bordo tim (41 bod, koliko ostaje nakon oduzimanja tri) jedan je od aspiranata za plasman u Evropu.

Čeka se konačna odluka

Ako uzmemo u obzir da je vodeći tandem već nedostižan - Borac (62 boda) i Zrinjski (55) - konkurenti Sarajevu za preostalo jedno ili dva evropska mjesta (zavisno od raspleta u Kupu BiH), jesu Velež (43 boda), Posušje (38) i Sloga (38).

A tri boda više ili manje na kontu u tom slučaju nisu nimalo beznačajna.

FK Sarajevo je nakon kazne Disciplinske komisije Nogometnog saveza BiH podnio žalbu Apelacionoj komisiji kao drugostepenom organu koja bi trebala konačnu odluku donijeti iduće sedmice.

Kako nezvanično saznajemo, za ono Sarajevo najviše "žulja" u ovom procesu - a to su tri boda koja su im oduzeta odlukom Discplinske komisije - male su šanse da će im biti vraćena.

Kako kaže naš izvor iz Nogometnog saveza BiH, evidentno je da je ekipa Sarajeva napustila teren zbog čega je već sankcionirana najblažom kaznom koja je predviđena za taj disciplinski prekršaj, kad su u pitanju bodovi - a to je oduzimanjem tri boda.

Šta kažu propisi?

Naime, u Članu 65. Disciplinskog pravilnika NSBiH (Prekid utakmice od strane tima) piše:

"Ako je tim za vrijeme utakmice prouzrokovao nerede zbog kojih je utakmica prekinuta ili je napustio teren za igru, pa utakmica nije nastavljena, klub će biti kažnjen oduzimanjem od 3 do 6 bodova, odnosno od 3 do 6 negativnih bodova i novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM".

"Mislim da su šanse da Apelaciona komisija vrati bodove Sarajevu minimalne, upravo zbog činjenice da je klub u tom segmentu već kažnjen najblažom sankcijom.

Ono što se eventualno može preinačiti, odnosno ublažiti, jesu novčane kazne, odnosno suspenzije koje su izrečene službenim licima u klubu", navodi naš izvor.

Suspenzije za Mirvića, Rožmana, Ibričića...

Podsjetimo, FK Sarajevo je, pored tri oduzeta boda, sankcioniran novčano sa 22.000 KM.

Od pojedinaca, najveću suspenziju dobio je predsjednik kluba Ismir Mirvić kojem, je kao odgovornom licu, izrečena zabrana vršenja funkcije u trajanju od jedne godine i novčana kazna od 2.000 KM.

Senijad Ibričić, kojeg "disciplinci" tretiraju kao pomoćnog trenera, kako se vodio u zapisniku (inače je sportski direktor), kažnjen je sa sedam mjeseci zabrane vršenja funkcije i novčano sa 3.000 KM.

Sankcioniran je i glavni trener Simon Rožman sa 2.000 KM, a njegova suspenzija od tri mjeseca neće se aktivirati ukoliko u roku od šest mjeseci ne učini novi prekršaj.

Zlatan Čakal, komesar za bezbjednost FK Sarajevo, novčano je kažnjen sa 1.500 KM.

Luka Gobec, pomoćni trener FK Sarajevo, dobio je kaznu od 1.000 KM uz zabranu vršenja funkcije na dvije utakmice.