Svijet

Šta će Putin reći: Nastavlja se protjerivanje ruskih ambasadora iz evropskih zemalja

Rumunija je objavila u ponedjeljak kako će i ona protjerati jednog ruskog diplomatu poput više zemalja Centralne i Istočne Europe koje su isto uradile iz solidarnosti s Češkom, koja je u diplomatskom sukobu sa Moskvom, prenosi agencija Beta.

Pomoćnik vojnog atašea ruske ambasade u Bukureštu Aleksej Gričaev proglašen je personom non grata zbog svojih aktivnosti i djelovanja suprotnog Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, navodi se u saopćenju rumunskog Ministarstva vanjskih poslova.

Ruski ambasador Valeri Kuzmin pozvan je da bude obaviješten o ovoj odluci.

Rumunski mediji navode kako je ruski diplomata optužen za špijunažu. Premijer Rumunije Florin Citu rekao je kako ovo protjerivanje ne treba obavezno tumačiti kao reakciju solidarnosti.

“Mi bismo donijeli ovu odluku u svakom slučaju. To nema nikakve veze s onim što se događa u drugim zemljama EU-a”, rekao je on za nacionalnu televiziju.

Eksplozija skladišta municije

Češka Vlada optužila je prošle sedmice rusku tajnu službu kako stoji iza eksplozije skladišta municije iz 2014. godine, kada je poginulo dvoje ljudi. Prag je protjerao 18 ruskih diplomata optuživši ih da su agenti specijalnih službi.

Rusija je uzvratila protjerivanjem 20 čeških diplomata, a onda je Prag objavio kako namjerava ograničiti broj ruskih diplomata u zemlji tako da misije imaju isti broj diplomata.

Češka je pozvala svoje partnere u EU-u i NATO-u da protjeraju ruske diplomate radi podrške Pragu u odnosu na Moskvu.

Slovačka i baltičke zemlje objavile su da protjeruju ukupno sedam ruskih diplomata, dodaje Beta.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare