Svijet

Šta će Putinova aneksija promijeniti i koliko je opasan ovaj trenutak?

Vladimir Putin potpisao je aneksiju okupiranih regiona – nakon takozvanih referenduma koje je međunarodna zajednica osudila kao lažne i povremeno uključuje naoružane vojnike koji idu od vrata do vrata kako bi prikupili glasove. BBC donosi odgovore na ključna pitanja:

Zašto sada?

Ruski predsjednik je na začelju. Njegov sedmomjesečni rat gubi zamah, dok dramatična kontraofanziva Ukrajine izbacuje iz kolosijeka njegovu prvobitnu tvrdnju na dva istočna regiona Lugansk i Donjeck.

Pripajanjem tih regiona, kao i Zaporožja i Hersona na jugu, on će moći da pošalje novomobilisane trupe na front i zaprijeti Zapadu da ne dozvoli da njegovo oružje gađa ono što je on odlučio da bi trebalo da bude ruska teritorija.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres osudio je to kao opasnu eskalaciju: “Svaka odluka da se nastavi sa aneksijom ukrajinskih regija Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožja ne bi imala nikakvu pravnu vrijednost i zaslužuje da bude osuđena. Ne može se pomiriti sa međunarodni pravni okvir; protivi se svemu za šta se međunarodna zajednica treba zalagati; krši ciljeve i principe Ujedinjenih naroda.

Baš kao Krim?

Izgleda kao kopija onoga što je predsjednik Putin uradio u martu 2014., oduzevši regiju Krim od Ukrajine, raspisavši referendum koji je naširoko osudila međunarodna zajednica, a zatim ga svejedno pripojivši, kroz potpuno isti ustavni proces koji je kulminirao glasanjem podrške Rusiji parlament.

Osim što nije. Krim je zauzet uz malo krvoprolića i došao je pod potpunu rusku kontrolu.

U različitoj mjeri, sve četiri regije koje su sada pripojene još uvijek su djelimično u ukrajinskim rukama. Zajedno čine 15% ukrajinske suverene teritorije.

Dva istočna regiona djelimično drže separatisti koje podržava Rusija od 2014. godine, ali nakon sedam mjeseci rata samo 60% Donjecka može preuzeti Rusija, a Lugansk je u središtu velike ukrajinske ofanzive. Ruske snage mogle bi biti u roku od nekoliko sati od gubitka strateški značajnog grada Lymana.

Regionalni glavni grad Zaporožja je vrlo čvrsto pod ukrajinskim upravljanjem, iako je u dometu ruskih projektila, a ukrajinske snage su samo nekoliko milja od grada Hersona.

Kako možete pripojiti četiri regiona koje čak i ne kontrolišete? Kakav god bio odgovor, ruski lider je očigledno žurio da to učini, najavljujući samozvane referendume bez ikakve najave.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u petak da će se svaki napad na anektiranu teritoriju smatrati činom agresije.

Šta će se promijeniti?

To još nije jasno. Čak ni Peskov nije mogao da definiše gdje će Rusija povući svoje nove granice u okupiranoj južnoj Ukrajini. Međutim, rekao je da će Rusija tretirati cijeli region Donjecka kao dio Rusije. Što se tiče onih dijelova koji nisu pod okupacijom, rekao je da će se morati osloboditi.

“Ona pruža diverziju za ruski narod i rusku državu”, kaže Paul Stronski iz Carnegie Endowment for International Peace, koji vjeruje da će se malo toga promijeniti u praksi.

Prije februarske invazije, Rusija je priznala čitavu dva istočna regiona kao nezavisne “narodne republike” i sada će ih Moskva definirati kao rusku teritoriju. Vladimir Putin je također sada priznao dva južna regiona kao nezavisne, uoči svoje ceremonije u kitnjastoj sali Svetog Đorđa u Velikoj palati Kremlja.

Nakon što potpiše njihov ukrajinski suverenitet, te sporazume će predati u dva doma ruskog parlamenta i obratiti im se sljedeće sedmice, uoči svog 70. rođendana sljedećeg petka. Tada se može uneti u ruski ustav.

U ovom trenutku Rusija će ući u fazu postojanja, kaže politički komentator u egzilu Ekaterina Shulman, postajući “država s delegitimiziranom granicom”. Ona će uključivati ​​fragmente koji nisu samo nepriznati od strane bilo koje druge države ili međunarodne organizacije, već nemaju ni centralizovanu administraciju, tvrdi ona.

Kako će Ukrajina odgovoriti?

Predsjednik Volodimir Zelenski sastao se sa svojim šefovima odbrane i sigurnosti kako bi odlučio o odgovoru, ali je već jasno stavio do znanja da aneksija neće donijeti Kremlju ono čemu se nada.

“Ukrajina ne može i neće da trpi bilo kakve pokušaje Rusije da zauzme bilo koji deo naše zemlje.”

Koliko je opasan ovaj trenutak?

Niko zapravo ne zna šta je sada u razmišljanju Kremlja, ali očigledno želi da Zapad i Ukrajina sada vide napade na okupiranoj teritoriji kao napade na samu Rusiju.

Predsjednik Putin je već zaprijetio da će upotrijebiti sva sredstva koja su mu na raspolaganju za zaštitu ruske teritorije, uključujući nuklearno oružje. “Ovo nije blef”, rekao je. A njegov ministar odbrane kaže da se Rusija bori protiv Zapada čak i više od Ukrajine.

Paul Stronski vjeruje da je ruska “destabilizirajuća retorika” usmjerena na odvraćanje Zapada, iako se čini da je Zapad odlučan da ga suprotstavi.

Ukrajinski lider je odbacio nuklearnu prijetnju kao “stalnu priču ruskih zvaničnika i propagandista”.

U petak je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je nedavni komentar o nuklearnoj eskalaciji neodgovoran: “Pozivamo sve da se ponašaju odgovorno.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare