nacionalna kuća

Šta je BBC odgovorio na optužbe da je izvještavanje o raku Kate Middleton bilo pretjerano i bezosjećajno

Nacionalna televizijska kuća Velike Britanije, koja je snimila videoporuku objavljenu 22. marta, rekla je da je 'primila pritužbe ljudi koji smatraju da je naše izvještavanje o dijagnozi raka princeze od Walesa bilo pretjerano i neosjetljivo'. U službenom saopćenju BBC je insistirao da je njihovo izvještavanje o vijestima vođeno 'osjetljivošću' i 'značajem ove priče' iako 'ne bi svi odobrili pristup koji smo zauzeli', piše The Hollywood Reporter.

Princeza od Walesa, 42-godišnja Kate Middleton u martu je potvrdila da joj je dijagnosticiran raka, za sada neobjavljen oblik. Ta objava je stigla dva mjeseca nakon nagađanja o princezinom zdravlju nakon uspješne operacije abdomena kojoj je bila podvrgnuta u januaru. Nagađanja o Kateinom stanju i njezinoj konačnoj dijagnozi intenzivno su pratili BBC i drugi mediji.

'Kao dio naše analize, ispitali smo intenzivne spekulacije o princezinom zdravlju prethodnih sedmica', navodi se u saopćenju BBC-ja. 'Također smo izvijestili o Catherininom zahtjevu za privatnošću i detaljno opisali izjavu Kensingtonske palače o tome da princeza ima pravo na privatnost po pitanju svojih zdravstvenih problema.'

Britanska televizijska kuća nadalje je naglasila da članovi njihova tima uvijek pažljivo razmatraju uredničke odluke, naglašavajući da je cjelokupno izvještavanje mreže pokazalo da Kate i njena porodica prolaze kroz težak period. 'Svo vrijeme smo vodili računa o tome da svom izvještavanju pristupamo s osjetljivošću', zaključio je BBC.

Kensingtonska palača objavila je u januaru da je Kate podvrgnuta planiranom zahvatu na abdomenu i da će otkazati sve svoje angažmane do Uskrsa. Kateina javna pauza dovela je do neobuzdanih i velikih nagađanja o njezinom stanju i zdravlju prije nego što su se ona i članovi kraljevske obitelji konačno dali na odgovore.

'U januaru sam bila podvrgnuta velikoj abdominalnoj operaciji u Londonu i tada se mislilo da moje stanje nije kancerogeno', rekla je Kate u videu koji je palača objavila prošlog mjeseca. 'Operacija je bila uspješna, no testovi nakon operacije otkrili su da je bio prisutan rak. Moj ljekarski tim stoga je savjetovao da se podvrgnem preventivnoj kemoterapiji i sada sam u ranoj fazi tog liječenja,' rekla je Kate u videu.

'Princ William i ja činili smo sve što je bilo u našoj mogućnosti kako bismo obradili i riješili ovo privatno za dobrobit naše mlade porodice. Kao što možete zamisliti, za to je trebalo vremena. Trebalo mi je vremena da se oporavim od teške operacije da bih mogao započeti liječenje,' dodala je.

Kate i William imaju troje djece, princa Georgea (10), princezu Charlotte (8) i princa Louisa (5) i čekali su s javnom objavom njene dijagnoze sve dok nisu imali priliku reći svojoj djeci. Izvor je kasnije za Us Weekly rekao da se Kate tokom cijelog liječenja oslanjala na svoju porodicu.

'Lako se umara, ali pokušava provoditi što više vremena sa svojom djecom', prošlog je mjeseca rekao insajder za US magazine.