Ničija nije do zore

Šta je obilježilo vladavinu direktorice s ‘dobrim vezama’: Od tjeranja ljekara do jezivih nerazjašnjenih slučajeva

Proteklih skoro osam godina , u više navrata pokazalo se da su 'dobre veze' Sebije Izetbegović, a oličene najviše u poziciji njenog supruga i zahvaljujući vladavini njegove stranke, koristile najviše ličnom interesu jučer smijenjene generalne direktorice KCUS-a
Sebija Izetbegović advokati

Skoro prije osam godina, tačnije u januaru 2016.godine, Bakir Izetbegović, tadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, komentirajući izbor njegove supruge Sebije Izetbegović na poziciju generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, između ostalog je kazao:

"Možda, u slučaju KCUS-a kojem svi sada treba da pomognu, nije ni loše da menadžer bude neko ko ima dobre veze. Ona sjedi na užarenoj stolici i neće biti jednostavno nekim ljudima uskratiti privilegije. Ona je menadžer i zna da motiviše ljude da se dobro radi“, kazao je Izetbegović.

Šta sve mogu "dobre veze"

Proteklih skoro osam godina, u više navrata pokazalo se da su "dobre veze" Sebije Izetbegović, a oličene najviše u poziciji njenog supruga i zahvaljujući vladavini njegove stranke, koristile najviše ličnom interesu jučer smijenjene generalne direktorice KCUS-a.

Direktorica s 'dobrim vezama' i njen muž

Godinama je Sebija izetbegović građanima "trubila" kako je zaustavila navodni kriminal na KCUS-u, zabranila ljekarima da rade u privatnoj praksi, navodno iskorijenila mito i korupciju, a najviše se hvalila vraćanjem dugova koje je imao KCUS i "uštedama" koje je ostvarila.

Ništa od ovih tvrdnji Izetbegović nije potvrđeno argumentima, čak je i današnjom reakcijom na njenu smjenu, ponovila neistinu da je KCUS u prošloj godini imao dobit veću od milion maraka.

Dokaz o tome da je Sebija Izetbegović rekla neistinu o milionskoj dobiti stoji u revizorskom izvještaju za prošlu godinu, a u kojem revizori jasno navode, da je milion dobiti KCUS-a lažno prikazan.

Dalje, uštede o kojima Sebija Izetbegović priča, sramotan su argument za menadžera jednog kliničkog centra, jer, u vremenu kada su pacijenti na KCUS-u ostajali bez lijekova, pa čak i oni s najtežim dijagnozama, a mnogi se žalili da sami moraju kupovati najosnovnije potrepštine koje bi trebale biti sastavni dio usluge hospitalizacije.

Proteklih godina desetine vrsnih ljekara napustile su KCUS, jer ih je svojom agresijom i bahatošću otjerala Sebija Izetbegović.

Prijetnje o "čupanju grkljena"

Još je na internetu dostupan snimak na kojem oni koji su ga objavili tvrde da je glas koji govori jednom od uposlenika "da će mu iščupati grkljan" glas Sebije Izetbegović.

Dok se samohvalom nastoji lažno predstaviti "najboljom direktoricom", Sebija Izetbegović ne spominje da je u vrijeme dok je ona bila direktorica, "dobrim vezama" o kojima je pričao baš njen suprug, budžet KCUS-a, odnosno razna davanja iz budžeta, prvenstveno Kantona Sarajevo, a onda i iz drugih izvora za osam godina porastao na oko 162 miliona.

Konkretnije, prije izbora Izetbegović na čelo KCUS-a Zavod zdravstvenog osiguranja KS izdvajao je oko 100 miliona za KCUS, a u godinama u kojima je Izetbegović "stolovala" tim kliničkim centrom, postepeno se taj iznos povećavao da bi ove godine narastao na oko 162 miliona.

Da je "dobra menadžerica" Izetbegović je dokazivala i ugovorom o najmu prostora u jednoj zgradi koja pripada KCUS-u jednoj kantonalnoj instituciji za mjesečnu kriju od oko 50 hiljada maraka, a koliko je "brinula" o potrebama pacijenata govori i činjenica da godinama nije uspostavila kanal komunikacije s porodicama pacijenata koji su na KCUS-u bili "odsječeni od svijeta", a o prihodu od plaćanja parkinga za pacijente da se i ne govori.

Godinama je Sebija Izetbegović provodila silu na KCUS-u, pa je potpuno obustavila odgovaranje na novinarska pitanja, a na press-konferencijama koje je organizirala kada se njoj "ćefne", agresivnim pristupom, napadima na novinare, a pri tome okružena onima koji su joj podanički služili, odašiljala je poruku, kao da je KCUS njeno privatno vlasništvo.

To je najviše do izražaja došlo tokom pandemije Covid 19. Nisu svi zaboravili kako je Sebija Izetbegović bukvalno "zabarikadirala" KCUS da se ne bi zarazili ona i ljekari, a pacijente je jedno vrijeme ostavila na milost i nemilost "algoritmima" koje je ona uspostavila na štetu pacijenata kojima je faktički bio zabranjen ulaz na kapiju KCUS-a.

I kada su ta vrata "odškrinuta" u vrijeme kada je na Covid odjelu KCUS-a bilo pedesetak pacijenata "vrsna menadžerica" kukala je da će doći do kolapsa zdravstva ispostavljajući vlastima uvijek nove zahtjeve za tu ustanovu, a od čije realizacije su koristi najmanje vidjeli pacijenti.

KCUS je uvučen u brojne afere

Mnoge porodice tokom pandemije Covid 19 prepričavale su strahote koje su doživjeli njihovi najmiliji na KCUS-u, a veliki je broj onih koji nažalost nisu preživjeli i nikada se neće saznati kroz kakvu su agoniju prolazili.

Valjda zbog onih "dobrih veza" s početka ovog teksta, Tužilaštvo KS odbacuje prijave protiv sad već bivše generalne direktorice za nesavjesno liječenje i loš tretman pacijenata.

Direktorica Izetbegović tražila je korištenje spornih respiratora na KCUS
Direktorica po izlasku iz Suda BiH uz ilustraciju kineskih respiratora koje je hvalila

Uz sve navedeno, ipak Sebija izetbegović najviše štete KCUS-u, žrtvama njene bahatosti i općenito građanima FBiH nanijela je posebno u tri slučaja.

Najtragičniji i onaj u kojem do danas nije razjašnjena uloga Sebije Izetbegović vezane za medicinska vještačenja Alise Mutap udato Ramić, u slučaju ubistva mladića Dženana Memića, koji je s povredama kojima će kasnije podleći iz Velike Aleje na Ilidži dovezen u noći 8. februara 2016. godine na KCUS gdje je preminuo 15. februara te godine.

Skoro osam godina koliko je bila na čelu KCUS-a ime Sebije Izetbegović dovodi se u vezu sa sumnjivim imenovanjem tima za medicinsko vještačenje sada osuđene Alise Mutap, a sve kako bi se navodno pogodovalo da Alisa dobije nalaz u kojem će stajati da je u noći kobnoj za Dženana Memića, a s kojim je u tom trenutku bila Alisa, ona doživjela amneziju.

Slučaj djevojčice Nadin Smajlović, također će ostati upamćen i upisan u sramni dio anala bh. zdravstva, a "zahvaljujući" Sebiji Izetbegović jer je odbila liječiti dijete i javno to i priznala.

Ni u ovom slučaju Izetbegović neće odgovarati jer je Tužilaštvo KS odbacilo optužbe protiv nje iako je snimak na kojem govori da neće liječiti Nadin i danas dostupan i javnosti i Tužilaštvu KS, za koje u tome nema elemenata krivičnog djela.

Afera "Respiratori" još je jedna od afera s kojom je povezivana Sebija Izetbegović. Ona je jedina direktorica neke zdravstvene ustanove u FBiH koja je 30 respiratora stavila u pogon u respiratorni centar na KCUS-u iako su stručnjaci kazali da ti respiratori nisu za teže oboljele pacijente od Covid 19,niti za jedinice intenzivne njege.

Sebija Izetbegović je plasirala neistinite informacije o respiratorima ACM812 A, a sve kako bi od osuđujuće kazne spasila stranačkog kolegu Fadila Novalića.

Kao svjedokinja je pred Sudom BiH hvalila te respiratore i čak je kazala da su Crna Gora i Srbija "premreženi" s tim medicinskim sredstvima, što nije bilo tačno i u to vrijeme niti u jednoj bolnici u susjednim zemljama nije bilo tih respiratora.

Kada je 13 anesteziologa otišlo s KCUS-a zbog pisma u kojem su kudili ove respiratore i kada su počele "pljuštati" prijave protiv Izetbegović od porodica pacijenata za koje su tvrdili da su bili prikopčani na te respiratore i da je zbog toga došlo do pogoršanja stanja njihovih najmilijih, te kada je Tužilaštvo KS otvorilo istragu o navodima anesteziologa Sebija Izetbegović je sporne respiratore smjestila u podrum KCUS-a gdje i danas stoje i ona ih, a piše to i u revizorskom izvještaju, ne smatra vlasništvom KCUS-a, nego sredstvima dobijenim "na revers".

Tužbe ostavljene u "amanet" novom menadžmentu

Nažalost, ovo su primjeri samo malog dijela afera koje su obilježile KCUS zadnjih osam godina.

O odnosu prema zaposlenima, mobingu i drugim nepravilnsotima i nezakonitostima svjedoče i druge brojne tužbe protiv Sebije Izetbegović i KCUS-a.

Smijenjena direktorica već zna koje će tužbe izgubiti od onih koji su je tužili, pa je na računu KCUS-a, a stoji to i u revizorskom izvještaju za prošlu godinu o finansijskom poslovanju KCUS-a, Sebija Izetbegović „rezervisala“ oko tri miliona maraka koje će KCUS morati isplatiti oštećenima.

Tužbe i druge manjkavosti ostale su u "amanet" novom menadžmentu od kojeg su velika očekivanja ne samo pacijenata iz Kantona Sarajevo, nego iz cijele FBiH.

Jer, KCUS mora biti vraćen građanima i onima kojima najviše pripada, osiguranicima koji plaćaju zdravstveno osiguranje, a u ovoj zemlji rijetko kada i gdje, ne samo na KCUS-u nego i u drugim ustanovama dobiju usluge za koje izdvajaju itekako značajan novac.

To ne smiju zaboraviti ni oni koji su smijenili Sebiju Izetbegović, ni njen nasljednik u fotelji generalnog direktora KCUS-a.

Jer, njihov rad i odnos bit će pod lupom javnosti više nego do sada, jer očekuju promjene. One u korist pacijenata, a što je i zadaća i KCUS-a i drugih zdravstvenih ustanova.