U posjeti Dodiku

Šta je Orbana oduševilo u RS: ‘Groblja i crkve su vam uredu’

Bh. entitet Republika Srpska suočava se s velikom ekonomskom krizom, a zvaničnici tog entiteta, uključujući i samog predsjednika Milorada Dodika, nalaze se pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, što negativno utječe ne samo na njihove politike već i na svakodnevni život običnih građana.

Nakon službene posjete BiH i Sarajevu, premijer Mađarske Viktor Orban stigao je u ovaj entitet, gdje gradi bliske odnose s Dodikom. Orban podržava Dodikovu ratnohuškačku retoriku i prijetnje otcjepljenjem, a danas je obećao nastavak dobre saradnje i pomoći ovom entitetu.

I dok Dodik na sva zvona negira suverenitet BiH nazivajući bh. entitet RS državom i prijeteći otcjepljenjem istog, svima onima koji nisu zaslijepljeni njegovom retorikom i politikom, jasno je u kakvom lošem stanju se RS nalazi dok se Dodik i njegova porodica bogate, a nedužni građani ispaštaju.

Da je stanje loše potvrdio je danas nakon sastanka s Dodikom i premijer Mađarske, inače Dodikov 'dobar ptijatelj', poručivši da "postoje političke krize i ekonomske poteškoće".

Ipak, da bi se dodvorio Dodiku, Orban je istaknuo i svoje impresije o RS kazavši da je "potencijal koji postoji veoma značajan".

Orban je podijelio svoje razmišljanje o tome na osnovu čega tvrdi da postoji potencijal.

"Mogli bi me pitati odakle to znam. Statistički podaci ne ukazuju na to, ali možda će vam pomoći da bolje shvatite moje stavove, budući da sam predsjednik vlade koji dolazi sa sela. To ne znači da ne razumijemo statistike, nego znači da na drugačiji način procjenjujemo budućnost jedne ekonomije. Kada želim da saznam stanje, prošetam i vidim dvorišta kuća. Ako su tri stvari uredu, vidim budućnost. Te tri stvari su uredu ovdje, a to su: škole, crkve su uredu, i treće su groblja. I ona su sređena. Kod zajednica koje te tri stvari čuvaju, pitanje je vremena kada će krenuti putem razvoja. A to dokazuju i pokazatelji naše ekonomske saradnje", objasnio je Orban.

"Mi vama rado isporučujemo poljoprivrednu opremu koja vam pomaže da iskoristite potencijal", dodao je.