evo ponos, evo stid

Šta kriju? I dalje nije jasno šta je lažna trojka dogovorila i zašto se plaše izgovoriti riječ ‘koalicija’

Šefovi kantonalnih organizacija SDA, DF-a i SBiH-a danas su predstavili svoj konačni 'dogovor' za lokalne izbore kada je u pitanju Kanton Sarajevo.

Nakon što su prekjučer održali finalni sastanak i prvo (nezvanično) izjavili da je napravljen dogovor o koaliciji i zajedničkim kandidatima za načelnike, pa odmah nakon toga to demantirali, danas su opet svoj dogovor izbjegavali opisati kao koaliciju, pa su pričali o dogovoru koji nije koalicija, ali koji je ustvari isto koalicija i da ga svi mogu zvati koalicija, ali da oni to nisu imali namjeru itd..

Razlog za konfuziju koju su sami stvorili nije do kraja jasan osim da ni same stranke, prije svega DF i SBiH, nisu sigurne u to hoće li taj dogovor sa SDA nazivati koalicijom.

Tako su pričali kako zajednički kandidati nisu 'zajednički' nego pojedinačni, ali da će imati podršku sve tri stranke!?

Logičan odgovor je taj da se DF i SBiH stide čvrste i tako javne saradnje sa SDA, bojeći se i štete koju bi im mogla nanijeti takva koalicija. Nije baš uvjerljivo djelovao Albin Zuhrić (DF) kada je danas više puta ponovio da se oni ne stide saradnje sa Farukom Kapidžićem (SDA), što je trebao biti odgovor na Raportovu tvrdnju.

Ipak, čudno je da Zuhrić govori da ih nije stid saradnje s Kapidžićem, kao da je on eksteritorijalna jedinica od SDA. Time Zuhrić naravno pokušava razdvojiti nerazdvojivo i stvoriti dojam da oni sarađuju sa nekom novom strankom odnosno reformiranom SDA.

Dogovor trojke, koja to navodno nije, ipak je iskristalizirao neke ciljeve i namjere.

Potvrdilo se tako i ono o čemu je Raport ranije pisao - lažna trojka napravila je dogovor koji kao krajnji cilj treba imati to da SDA dobije gradonačelničku poziciju, a SDA je zbog toga načelničke kandidature u općinama gdje je imala šanse za uspjeh prepustila partnerima - SBiH-u i DF-u.

Kapidžić je nominalni kandidat za funkciju gradonačelnika iako mnogi sumnjaju da je to ustvari podvala kako bi se prokrčio put za prvu damu SDA Sebiju Izetbegović.