Svijet

Šta rade Nijemci? Berlin je blokirao pokušaj Estonije da Ukrajini isporuči oružje

Berlin je blokirao pokušaj Estonije da Ukrajini isporuči oružje njemačke proizvodnje, objavio je u petak Wall Street Journal, prenosi Tass.

Ranije je nekoliko europskih zemalja počelo isporučivati ​​moderno oružje Ukrajini jer je situacija oko zemlje eskalirala. Sjedinjene Države dopustile su baltičkim zemljama da u Kijev prenesu oružje američke proizvodnje, uključujući protivzračnu odbranu i protivtenkovske raketne sisteme. Istodobno, Njemačka je odlučno odbila isporučiti oružje Kijevu.

Prema Wall Street Journalu, Berlin inzistira da je prenos oružja njemačke proizvodnje u Ukrajinu od strane trećih zemalja moguć samo uz posebno dopuštenje, koje u ovom slučaju nije dano.

Ranije su zapadni mediji izrazili sumnju u spremnost Berlina da u potpunosti podrži svoje NATO saveznike u slučaju sukoba s Rusijom.

Zapad i Kijev nedavno su širili optužbe o mogućoj invaziji Rusije na Ukrajinu. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov okarakterizirao je ove tvrdnje kao "prazne i neutemeljene", koje služe kao trik za eskalaciju napetosti, ističući da Rusija nikome nije predstavljala nikakvu prijetnju. Međutim, Peskov nije isključio mogućnost provokacija kojima bi se opravdale takve optužbe te je upozorio da će pokušaji upotrebe vojne sile za rješavanje krize na jugoistoku Ukrajine imati ozbiljne posljedice.