Region

Šta se dešava u Hrvatskoj: Stale rezervacije, last minute mogao bi ove godine ličiti na rasprodaju

last minute plaža hrvatska

Unatoč bombastičnim najavama “nikad bolje” turističke sezone 2023., posljednja dva mjeseca bilježi se zastoj u rezervacijama, kako u privatnom smještaju, tako i u hotelima. Selimir Ognjenović, vlasnik turističke agencije ID Riva tours, inače vrsni poznavatelj hrvatskog turizma, za Makarsku danas analizirao je situaciju, detektirao probleme i dao moguće scenarije za sezonu koja je sramežljivo krenula, praćena k tome i kišnim vremenom. Po Ognjenoviću, nije lako dati pouzdane prognoze, no iako će kazati kako je u načelu sklon optimizmu, napominje kako je svojevrsno huškanje i najavljivanje spektakularne sezone bilo neoprezno i ishitreno.

"Prije svega treba napomenuti kako rezervacije dijelimo na dva dijela. Prvi dio kreće od kraja prošle godine i traje do marta, te je bolji čak i od 2019. godine. Nakon toga, tačnije, tamo negdje od 10. aprila, kreće zastoj s rezervacijama, i to se ne odnosi samo na Hrvatsku nego sve agencije u Njemačkoj bilježe pad od 15 do čak 30 posto. Trenutno je stanje lošije nego 2019., pa čak i 2022., kada je bila neizvjesna politička situacija zbog rata u Ukrajini. Ovo sad nema veze s političkom situacijom nego dva druga pitanja. Prvo pitanje glasi: je li booking stao zato jer gosti čekaju bolje last minute ponude? A drugo je: je li se booking zapravo ispucao i razmišljaju li ljudi hoće li uopće putovati?

Naravno, pri tome ne mislim da bi sezona mogla 100 posto podbaciti, jer to nikad neće biti, ali pitanja koja se nameću su hoće li minusi biti od 10, 20 posto…", kazuje Ognjenović za Makarska danas.

Ono što nam također ne ide u prilog su poskupljenja letova iz Njemačke za Dalmaciju. Ognjenović ističe kako se cijene leta do Splita kreću od 450 do 550 eura, što je ekvivalent letu u Dubai. Po njemu to nema veze s cijenom kerozina nego strategijom avionskih kompanija prema nama, a turistu koji automobilom dolazi na obalu velika je razlika hoće li se zadržati na sjeveru Jadrana, najjužnije do Krka, ili će ići na jug.

No što se dogodilo da booking tako iznenadno stane? Kako to objasniti?

"Poznajući mentalitet Nijemaca, velika poskupljenja koja se bilježe u računima mogla bi utjecati na odluku hoće li uopće putovati. Sad su dobili račune za struju, vodu i ostalo, i mogu reći da je kod mene, naprimjer, poskupljenje u odnosu na lani čak 2.500 eura. To se događa većini njemačkih porodica, a mnogima je to zapravo budžet za putovanje.

A drugo, u trenutku kada i odluče na putovanje, imamo na tržištu ponovno konkurente koji imaju jeftinije ponude. Priča o hrvatskim cijenama prisutna je u dosta njemačkih medija, a Deutsche Welle je objavio da smo jedna od najskupljih destinacija.

Podizanje cijena može biti naša odluka, i ne kritiziram nikoga ko je nabio cijene. Udruženja privatnih iznajmljivača su sve do početka travnja sugerirale da treba podignuti cijene, a to je zavaralo mnoge ljude. Pri tome zaboravljamo na činjenicu da svake godine imamo puno novih kapaciteta, kazuje Ognjenović dodajući kako se zaista treba ozbiljno pozabaviti novim Zakonom o turizmu koji bi po njemu mogao biti od pomoći održivom turizmu koji jedini ima smisla.

Može li se uopće spasiti šteta nastala zbog previsokih cijena, negdje podignutih i do 40 posto?

– Mogu reći da je jedna od najvećih mudrosti u turizmu, ili mom poslu, da kod podizanja cijena treba biti jako oprezan. Ako želim uzeti 10 posto više koje potrošač neće prihvatiti, u trenutku kada okrene glavu morat ću ga privući sa spuštanjem cijene ne za tih 10 posto nego 25 ili 30 posto. Last minute je kod nas bio anomalija kada su se prodavali objekti koji su preostali, i tada je gost bio spreman platiti i više jer je potražnja premašivala ponudu. Ali onaj koji spekulira i čeka pad cijena, on čeka da se te cijene zaista spuste, pa bi last minute ove godine mogao sličiti rasprodaji u zadnji čas. Šta će ko napraviti, treba odlučiti sam za sebe", kaže vlasnik njemačkog turoperatora.

On sam je, kako veli, sklon tome da cijene korigira “oštrom olovkom” kako ne bi izazvao reakciju “e sad je dosta”.

"Trebat će puno pameti u ovoj sezoni i ovdje i sam moram korigirati svoje izjave iz februara koje su bile preoptimistične. No udruženja iznajmljivača su definitivno stvarale krivu sliku i one moraju shvatiti da mi nismo sami na svijetu. Velike turističke zemlje koriste najveće svjetske institucije za izradu analiza i istraživanja, procjene se, naime, ne daju “iz trbuha”", kaže Ognjenović, dodajući kako vjeruje da će sezona biti dobra, no da će izostati najavljivano ludilo.

Mišljenja je da treba raditi na održivom turizmu u kojem smjeru ide i novi prijedlog Zakona o turizmu, te da treba što više zadržati domicilno stanovništvo u sektoru turizma te se minimalno oslanjati na uvoznu radnu snagu.

"Kada odete u Egipat, ne očekujete da vas poslužuje Japanac. Tako i kod nas, njemački gost koji godinama dolazi u Brela dolazi tamo i zbog konobara Jure, Šime, Mate… Ako će nam raditi stranci i ako ćemo se oslanjati na robotiku, to je onda dubajski model, to nije naš turizam. Mi smo zemlja kontakata", za kraj će Ognjenović.