Svijet

Šta se dešava u Sjevernoj Koreji? Vladajuća partija sazvala hitan sastanak, strahuje od propasti

Vladajuća partija Sjeverne Koreje sazvala je hitan sastanak.

Vodeći članovi partije sastat će se ovog mjeseca kako bi razgovarali o "hitnom" zadatku poboljšanja poljoprivrednog sektora u zemlji.

Istovremeno, međunarodni stručnjaci tvrde da se nesigurnost hrane pogoršala u jeku sankcija i karantina zbog COVID-19.

Vladajuća partija ima važan zadatak

Državna novinska agencija KCNA javila je da je politbiro Radničke partije Koreje (RPK) odlučio da se širi plenarni sastanak Centralnog komiteta održi krajem februara.

"Veoma je važan i hitan zadatak da se uspostavi ispravna strategija razvoja poljoprivrede.

Važno je da se poduzmu relevantne mjere za neposrednu poljoprivredu u sadašnjoj fazi borbe za unapređenje ukupnog razvoja socijalističke izgradnje", navodi se u izvještaju.

Politbiro je prepoznao da je "potrebna prekretnica za dinamično promoviranje radikalne promjene u razvoju poljoprivrede", navodi KCNA, prenosi FENA.

Prošlog je mjeseca, američki program 38 North, koji prati Sjevernu Koreju, naveo u izvještaju da je "dostupnost hrane vjerovatno pala ispod najnižeg minimuma u pogledu ljudskih potreba".

Nesigurnost hrane je najteža od gladi iz 1990-ih.

"Rješavanje hronične nesigurnosti hrane u Sjevernoj Koreji zahtijevalo bi, između ostalog, jačanje vlasničkih prava, otvaranje i revitalizaciju industrijskog i uslužnog sektora privrede. Zahtijeva i prihvatanje modela orijentiranog na izvoz.

Režim strahuje od propasti

Režim strahuje od unutrašnje konkurencije i vlastite propasti. Do sada se pokazao nespreman za takve reforme", navodi se u izvještaju 38 North.

Sjeverna Koreja, koju vodi diktaror Kim Jong Un, pod strogim je međunarodnim sankcijama zbog svojih programa nuklearnog oružja i balističkih projektila.

Pogranična trgovina dodatno je ugušena samonametnutim mjerama ograničenja u cilju sprečavanja izbijanja COVID-19.

Ta ograničenja su djelimično ublažena posljednjih mjeseci. Desio se i nastavak trgovine između Sjeverne Koreje, Rusije i Kine, iako još na ograničenom nivou.

Zemlju također redovno pogađaju prirodne katastrofe., To su poplave i obilne kiše koje oštećuju ljetne usjeve, prenosi Reuters.