Vijesti

Šta znače izmjene zakona o kleveti u RS? Blagovčanin: Imat ćemo mini Bjelorusiju unutar BiH

Predsjednik Upravnog odbora Transparency Internationala Bosne i Hercegovine Srđan Blagovčanin komentirao je usvajanje nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske.

Ovim se izmjenama kriminalizuje kleveta i uvreda. Nacrt je usvojen u Narodnoj skupštini RS.

Isti dan je objavljeno i utvrđivanje nacrta Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija od Vlade RS.

Zlokobna najava

"To je zlokobna najava stvarnih namjera vladajućeg režima u ovom entitetu da u potpunosti onemogući prava i slobode govora, mišljenja, okupljanja i djelovanja svim neistomišljenicima", ocijenio je u izjavi za Fenu Blagovčanin.

On podsjeća da su ova zakonska rješenja donijeta uprkos reakcijama javnosti, građana, medija, aktivista civilnog društva, međunarodne zajednice, uključujući Ujedinjene narode, Evropsku uniju, OSCE, Vijeće Evrope i brojne druge.

Blagovčanin: Vladajući režim potvrđuje represivnu prirodu

Time, kako kaže, vladajući režim samo potvrđuje svoju represivnu prirodu.

"Ukoliko se zaista ostvare namjere i ovi zakonski propisi stupe na snagu, djelovanje slobodnih medija i organizacija civilnog društva u RS-u kao i sloboda govora svih građana neće više biti moguća. Po svemu sudeći, imat ćemo jednu mini Bjelorusiju unutar BiH", kaže Blagovčanin.

Nažalost, naglasio je, u proteklih nekoliko dana stvorena je atmosfera linča u RS-u.

Kaže da je orkestrirana sa najvišeg vrha izvršne vlasti. To je rezultiralo i serijom nasilnih napada na medije, novinare i aktiviste civilnog društva.