Gradonačelnik Banje Luke

Stanivuković negirao genocid u Srebrenici i najavio dolazak na Dodikov ‘veliki miting’

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković najavio je svoj dolazak na 'veliki miting' koje organizuje predsjednik entiteta RS Milorad Dodik, koji će se održati u četvrtak, 18. aprila.

Stanivuković je u najavi dolaska na ovaj 'veliki miting' rekao kako je to 'njegova dužnost', pa iznio brojne skandalozne stavove.

"Naravno da je moja dužnost da budem tamo gdje god je potrebno i da dam svoj maksimalni doprinos. Moja dužnost je da pozovem sve Banjalučane, sve naše građane, ne samo iz Banje Luke, cijele RS, ali ja kao domaćin u Banjoj Luci imam svakako najveću odgovornost. Ovim putem pozivam da se odazovemo na skup koji govori da trebamo da budemo svi jedinstveni, da nema ni politike, ni političke stranke koja može da ima suprotno mišljenje od toga da mi nismo genocidan narod, da smo mi proživili žrtvu, da smo mi ti koji smo stradali", rekao je Stanivuković.

Vrijedi reći da je glavni razlog za ovaj 'veliki miting' najavljeno donošenje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, gdje se ni u jednoj tački ne spominje Srbija, entitet RS, kao ni Srbi kao narod.

Ipak, najsramotniji stav je iznio u posljednjem dijelu svog izlaganja. Negirao je genocid u Srebrenici, kojeg je sud u Haagu potvrdio u velikom broju presuda, prevashodno osuđenim ratnim zločincima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću.

"Siguran sam i znam da će zastupnici PDP-a da podrže ovaj izvještaj koji je istinit, da se nije u Srebrenici desio genocid i da mi nismo taj narod kako žele da nas obilježe i označe i da ćemo se svi odazvati na veliki skup podrške", izjavio je Stanivuković.

Vrijedi reći da je bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko 23. jula 2021. godine nametnuo zabranu negiranja genocida i veličanja osuđenih ratnih zločinaca u BiH. Ovo krivično djelo nosi kaznu od šest mjeseci do pet godina zatvora. Također, u skoro tri godine nije donijeta niti jedna osuđujuća presuda, iako su brojni zvaničnici javno negirali genocid i veličali osuđene ratne zločince.