Politika

Stanje u bh. pravosudnom sistemu najbolje ilustruju liste sankcija: Od početka godine SAD kaznila tri osobe

Na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država danas je uvrštena i državna tužiteljica Diana Kajmaković. Kako su naveli u saopćenju Ministarstva finansija SAD Kajmaković je nastavila da podriva demokratiju i vladavinu prava u BiH.

“Današnje imenovanje jača opredijeljenost Sjedinjenih Država za stabilnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu ciljajući na pojedinca koji je odigrao centralnu ulogu u omogućavanju korupcije u zemlji”, navodi se u saopćenju.

Kajmaković danas stavljena na crnu listu

Detaljnije možete pročitati ovdje.

Zanimljivo je da su od početka godine do danas iz Bosne i Hercegovine na crnim listama Sjedinjenih Američkih Država (SAD) završile tri osobe. U kakvom stanju se nalazi pravosudni sistem u BiH najbolje ilustruje upravo liste sankcija od početka godine.

Krenimo redom.

Početkom ove godine, tačnije 5. januara na proširenoj listi SAD se našao Milan Tegeltija. Osim njega, Amerikanci su na 'Crnu listu' stavili njegovu suprugu Tijanu.

"Tegeltija je stavljeni na sankcije radi umiješanosti u značajnu korupciju. Ove oznake čine Tegeltiju nepodobnim za ulazak u Sjedinjene Države. Njihovim djelovanjem narušena je vladavina prava, vjera javnosti u demokratske institucije i javne procese njihove vlasti, te mir i prosperitet za građane BiH. Oznake Kukića i Tegeltije date su u skladu sa članom 7031(c) Zakona o izdvajanjima za Stejt department, inostrane operacije i srodne programe", navodilo se tada na stranici State Departmenta.

Tegeltija na crnoj listi od januara 2022.godine

Sankcijama SAD se imovina pojedinaca na listi uglavnom blokira i američkim državljanima je zabranjeno da sarađuju sa njima.

Samo nekoliko mjeseci kasnije sankcije su uvedene i Gordani Tadić, koja je obavljala dužnost glavne tužiteljice Državnog tužilaštva BiH od 2019. do 2021. godine. Tačnije, Američki ured za kontrolu strane imovine (OFAC) stavio je 11. aprila na tzv. “crnu listu” Tadić.

Gordana Tadić na crnoj listi od aprila 2022.godine

U svom saopštenju su naveli da je “Tadić navodno iskoristila svoju poziciju glavne tužiteljice za promicanje vlastitih ličnih i porodičnih interesa, te da je navodno naplatila stambenu naknadu putem fiktivnog ugovora”.

“Tadić su sankcije određene temeljem izvršne odredbe predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (E.O. 14033) za odgovornost ili suučesništvo, ili za direktno ili indirektno učešće u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu”, navodi se u saopštenju OFAC-a.

Postavlja se pitanje kakva sudbina ih čeka u nastavku, s obzirom da su Sjedinjene Američke Države iznijeli teške optužbe za sve aktere.

Koliko je zapravo pravosudni sistem u lošem stanju potvrđeno je i danas, donošenjem sankcija za Kajamaković, ali i sankcijama koje su donesene tokom proteklih mjeseci.