Zdravlje

Stanovnicima Kantona Sarajevo koji su osjetljivi na prisustvo polena u zraku preporučuje se oprez

Prema izvještaju koji je Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo dostavio Centar za ekologiju i prirodne resurse “Akademik Sulejman Redžić” pri Prirodno-matematičkom fakultetu, praćenjem alergenih vrsta polena na području KS (mjerna stanica Pofalići), tokom prethodne sedmice uočeni su sljedeći trendovi:

  • iako se ukupne koncentracije polena drveća smanjuju, aktivan je polen četinara;
  • sve vrste trava se nalaze u fazi cvjetanja, te su i koncentracije polena trava u zraku u porastu.

Onim stanovnicima Kantona Sarajevo koji su osjetljivi na prisustvo polena u zraku se preporučuje oprez. Ukoliko su osobe koje pate od alergija na polen detaljnije upoznate sa uzrokom (polen drveća, polen trava ili polen korova), preporučuje se izbjegavanje prostora sa ovim tipom vegetacije.

Osobe koje su osjetljive na polen drveća, u ovom periodu bi trebale izbjegavati prostore u blizini četinarskih šuma ili četinara sadjenih u hortikulturnim urbanim prostorima.

Za osobe koje su osjetljivije na polen trava, u slučaju boravka u prirodi u ovom periodu, preporučuju se izletišta na obalama potoka, u okruženju lišćarsko-listopadnih šuma. Također, preporučljivo je izbjegavati prostor koji se trenutno kosi, zbog mogućnosti udisanja većih koncentracija polena“.

Tokom narednog perioda se očekuju više koncentracije polena trava (prvo u urbanoj, a tokom ljeta i u planinskoj zoni), a sve niže koncentracije polena drveća, zbog čega se osjetljivim osobama za naredni period generalno preporučuje duži boravak u šumskom okruženju.

Iz Centra napominju da izduvni gasovi iz saobraćaja povećavaju mogućnost prodora alergenih supstanci u donje disajne organe te da padavine smanjuju koncentraciju polena u zraku.

Kako dodaju, najsigurnija prevencija protiv alergene reakcije na polen je nošenje maske (dovoljna je i jednostavna „hirurška“ maska) na otvorenim prostorima, te upotreba pročišćivača zraka sa hepa filterom u zatvorenim urbanim prostorima.