istraživanje

Stara moda zdravlja košta: Sjedenje prekriženih nogu nije zdravo

Iz društvene perspektive, sjedite prekriženih nogu na vrlo damski način. Ta se moda zadržala do danas, ali nije dobra.

Šta vaše noge rade kada udobno sjedite? Oko 62 posto ljudi noge prekriži na desnoj, 26 posto na lijevoj, a 12 posto nema nikakvu prednost. U pravilu postoje dva načina sjedenja na stolici i prekriženih nogu: u koljenu ili u gležnju. Ali koliko god ugodno bilo sjediti prekriženih nogu, to je također loše za zdravlje i držanje.

Istraživanje je pokazalo da sjedenje s prekriženim nogama može povećati neusklađenost kukova, uzrokujući da jedan kuk bude viši od drugog. Također mijenja brzinu kojom krv teče kroz krvne žile u donjim udovima, što može povećati rizik od krvnih ugrušaka (tromboza).

Neusklađenost se može pojaviti i u kralježnici i u ramenima, a može doći i do dugotrajnih promjena u dužini mišića u području zdjelice. Položaj glave osobe također može izgubiti poravnanje zbog promjena u težištu iznad zdjelice.

Rizik od skolioze (deformacija kralježnice) također se povećava nakon dužeg vremenskog razdoblja, kao i rizik od veće trohanterne boli, koja jako zahvata vanjsku stranu kuka i bedra. Također može uzrokovati oštećenje živaca, naročito ako postoji kompresija peronealnog živca koji se nalazi u potkoljenici.

Kod muškaraca, križanje nogu također može utjecati na broj spermija. Naime, ne stiskanjem, već promjenom tjelesne temperature. Testisi moraju biti između dva i šest stepeni Celzija ispod normalne tjelesne temperature, ali križanje nogu muškarca može povećati toplinu do 3,5 stepeni Celzija. Studije sugeriraju da povećanje temperature skrotuma ili testisa može smanjiti i broj i kvalitet sperme.