uskoro testiranje

Starenje stanovništva motiviralo čuvenu automobilsku firmu na radikalan potez u Japanu

Kako bi se lakše nosio sa starenjem stanovništva u Japanu, Nissan planira uvesti svoju autonomnu taksi službu do 2027. godine.

Proizvođač automobila najavio je da će početi s testiranjem od aprila 2024. u gradu Yokohami, južno od Tokija.

Nissan je u saopćenju za medije napisao da se Japan suočava s nekoliko izazova mobilnosti, uključujući nedostatak vozača. To je rezultat populacije koja stari.

Uz lokalne vlasti, japanski proizvođač planira rasporediti flotu autonomnih taksija do 2027. godine. Čak i japanska vlada ubrzanje tehnologije postavlja kao nacionalni prioritet.

Zemlja se suočava s nedostatkom radne snage sa starenjem stanovništva i ljudima kojima su potrebna transportna rješenja, prenosi HAK Revija.

Od 2023. japanski Zakon o autoputevima omogućio je autonomnim vozilima nivoa 4 vožnju javnim cestama. Nissan kaže kako je već pronašao poslovni model za svoju uslugu mobilnosti.

Marka radi na toj temi od 2017. godine u Japanu i inozemstvu.

Nissan se također nada da će se suprotstaviti ofanzivi svog nacionalnog suparnika Honde. Marka je nedavno postigla dogovor s General Motorsom i njegovom samovozećom jedinicom Cruise.

Dva proizvođača zajedno su stvorila zajedničko preduzeće. Također planiraju uvesti samovozeću taksi službu u Japanu do 2026. godine.