Politika

Stari most u zlatnoj boji kao znak podrške djeci oboljeloj od raka

Obilježavanje "Zlatnog septembra", mjeseca podizanja svijesti o dječjem raku, započelo je večeras iluminacijom građevina u nekoliko bh. gradova, među kojima i mostarskog Starog mosta.

"Cilj 'Zlatnog septembra' je podići svijest o svim aspektima borbe sa dječjim rakom, kako u periodu boravka u bolnici, tako i o periodu povratka u matičnu sredinu nakon liječenja. Činjenica da troje od četvero djece pobijedi u borbi protiv raka, dovoljno govori sama za sebe. Za četvrtu porodicu dogodi se nezamislivo.

U septembru smo planirali mnogo aktivnosti, jer želimo ovaj septembar obojiti u zlatno, podići svijest našeg društva i poslati jednu jaku poruku da postoje različiti životi puni poteškoća poslije raka, kako kod tri djeteta koji se uspješno izliječe tako i kod porodica djece koja izgube bitku", poručili su iz udruge "Srce za djecu oboljelu od raka".

Aktivnosti planirane u rujnu počele su iluminacijom bh. znamenitosti u znak podrške djeci oboljeloj i liječenoj od raka.

Pored Starog mosta tako su u zlatnu boju večeras obojani Zemaljski muzej, Akademija likovnih umjetnosti i Zgrada institucija BiH u Sarajevu, zgrada Kantonalne privredne komore u Tuzli i Kapetanova kula u Bihaću.