Vijesti

Stephen Glaser: Kazne za korupciju u BiH su preblage

Stephen Glaser, direktor Ureda za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona Vlade SAD-a pri Ambasadi SAD-a u BiH, za Oslobođenje kaže da ured disciplinskog tužioca treba poduzeti odlučne korake kako bi sankcionisao tužioce i sudije koji krše disciplinske standarde. Preko USAID-a američka vlada pruža obuku tužiocima u BiH, kako bi ih osposobila za proaktivnije rješavanje najtežih zločina. Ali, bez lične hrabrosti i predanosti tužilaca treninzi će imati ograničen uspjeh, upozorava Glaser.

Na pitanje da li misli da se već može reći da je ured za borbu protiv korupcije u Sarajevu opravdao svoju svrhu, Glaser kaže da je Misija Ureda za borbu protiv korupcije je borba protiv korupcije koja je egzistencijalna prijetnja BiH.

"Svake godine mnogi građani BiH, umorni od korupcije i nedostatka kazne za korumpirane aktere, odluče napustiti BiH i preseliti se u zemlje s većim poštivanjem vladavine prava. Dr. Erduan Kafedžić, koji vodi sarajevski Ured, stvorio je zamah u dokazivanju da je borba protiv korupcije moguća. To također znači da je zbog svog rada pod velikim pritiskom i prijetnjama - što znači da njegovi napori djeluju. Međutim, bez djelotvorne saradnje između istražilaca i tužilaca i bez odgovarajućih administrativnih alata za poticanje tužilaca da vode slučajeve korupcije na visokom nivou, te bez sudaca koji su spremni nepristrasno primijeniti zakon i sankcionirati nezakonite i koruptivne aktivnosti, njegov mandat i mandati svih koji se bore protiv korupcije ne mogu biti ispunjeni. Američka vlada nastavit će podržavati antikorupcijske prvake poput dr. Kafedžića, ali i pažljivo promatrati one koji pokušavaju ometati njegov rad", rekao je Glaser.

Upitan da li su, pošto u konačnici sav posao u borbi protiv korupcije moraju uraditi tužioci, uredi poput onog u glavnom gradu i tek uspostavljenog u Tuzli zapravo zgodan način da se tužioci natjeraju da rade svoj posao, te da se predmeti više ne skrivaju po ladicama, Glaser objašnjava da borba protiv korupcije nije samo odgovornost tužilaca.

Ocjenjuje kako policija mora biti voljna da istražuje i da ima kapacitet za to, tužioci moraju biti spremni da prihvate slučajeve i prate ih do potvrđivanja optužnice, a sudije igraju važnu ulogu u nepristrasnoj primjeni zakona i izricanju presuda onima koje osuđuju.

"Javnost također ima ulogu tako što ne učestvuje u koruptivnim radnjama, kao što je plaćanje mita, i prijavljuje korupciju vlastima. Rad Ureda za borbu protiv korupcije u Sarajevu dokazuje da su promjene moguće i dokazuje da neovisni istražioci mogu proizvesti kvalitetne istrage. Međutim, zabrinuti smo zbog nedostatka krivičnog gonjenja od Tužilaštva Kantona Sarajevo. Rad dr. Kafedžića i policijskog komesara Nusreta Selimovića u borbi protiv korupcije je impresivan i pažljivo ga prati međunarodna zajednica, a nadamo se da ih i drugi slijede u agresivnom gonjenju slučajeva korupcije", kazao je Stephen Glaser

Govoreći o narednim koracima u borbi protiv korupcije rekao je da bi, iako su ključni zakoni važni, tužioci trebali provoditi zakone koji već postoje, te da to nije teško. Nažalost, statistika pokazuje da se slučajevi korupcije na visokom nivou ne vode u dovoljnom broju da bi se riješilo ovo ozbiljno pitanje.

"Loša dosadašnja evidencija u borbi protiv korupcije dovela je do opšteg osjećaja nekažnjivosti korumpiranih zvaničnika i nekih drskih djela korupcije. VSTV i glavni tužioci trebali bi se usredotočiti na poticanje tužilaca da rade na ovim slučajevima, a trebalo bi raditi i na pravnom lijeku za previše blage kazne za ova teška krivična djela. Ured disciplinskog tužioca trebao bi poduzeti odlučne korake kako bi sankcionisao tužioce i sudije koji krše disciplinske standarde. Preko USAID-a američka vlada pruža obuku tužiocima u Sarajevu, i širom BiH, kako bi ih osposobila za proaktivnije rješavanje najtežih zločina. Ali, bez lične hrabrosti i predanosti tužilaca, ovi treninzi će imati samo ograničen uspjeh"

Pojasnio je da INL već sarađuje sa vladama u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu na potpunom uspostavljanju kantonalnih ureda za borbu protiv korupcije, te da rade na podršci postojećem uredu u distriktu Brčko., a raduju se radu u RS-u ili gdje god javni službenici podržavaju borbu protiv korupcije.

"Međutim, ako vladini službenici na svim nivoima nisu istinski predani ovoj borbi, ne možemo ih podržati. Osnivanje ureda za borbu protiv korupcije uključuje opredjeljenje za istragu i procesuiranje koruptivnih aktera, od kojih će neki vjerovatno raditi u vladi ili državnim preduzećima. Uredi za borbu protiv korupcije moraju biti potpuno neovisni, imati vlastiti budžet i osoblje i ne smiju nailaziti na političko miješanje u borbi protiv korupcije. Tamo gdje ovi faktori postoje američka vlada može pružiti značajnu podršku", kađže Glaser.