RAPORT SAZNAJE

Stevandić javno negira CIK, a sad ih moli da kaznu plati u ratama. I druge stranke u krizi

Plaćanje kazne na rate traže i Cvitanovićeva, Efendićeva i Hadžikadićeva stranka

Centralna izborna komisija BiH u martu ove godine izrekla je novčane kazne za 67 političkih stranaka u ukupnom iznosu od 540.200 KM. Kazne strankama su izrečene zbog kršenja pojedinih odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka i Izbornog zakona BiH.

Političke stranke su imale pravo da se 15 dana nakon prijema ove odluke žale Apelacionom odjelu Suda BiH, a sada su neke od njih zatražile od CIK-a da im odobri plaćanje kazni na rate.

Takve zahtjeve je od 67 kažnjenih, kako saznaje Raport, do sada podnijelo devet stranaka.

Dok je pozivao na ostavke, Stevandić pisao molbe CIK-u

Tako je na adresu CIK-a stigao zahtjev za plaćanje u ratama od Ujedinjene Srpske, koja je kažnjena s 28.500 KM.

Na čelu te stranke je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, koji je bio jedan od najvećih zagovornika usvajanja neustavnog Izbornog zakona RS-a i provedbe izbora u entitetu RS po tom zakonu koji bi onemogućio Centralnoj izbornoj komisiji koja je jedina ovlaštena za organizaciju i provedbu izbora na svim nivoima da to uradi i u entitetu RS.

I dok je Stevandić s pozicije predsjednika NSRS pozivao i izbornu administraciju u RS-u da podnesu ostavke i ne rade više za potrebe CIK-a, on je istovremeno s pozicije predsjednika Ujedinjene srpske potpisivao zahtjev da mu isti taj CIK odobri plaćanje kazne na rate!

Ovo je još jedan dokaz licemjernog ponašanja vladajuće koalicije u RS-u, koja obmanjuje i svoje članstvo i svoje glasače i jedno govore, a drugo rade.

Osim Ujedinjene Srpske, plaćanje kazne na rate u ukupnom iznosu od 29.000 KM zatražila je i Platforma za progres Mirsada Hadžikadića, potom plaćanje iznosa kazne od 21.5000 KM traži i Hrvatska demokratska zajednica 1990 na čelu s Ilijom Cvitanovićem, dok Stranka za BiH na čijem je čelu Semir Efendić traži plaćanje u ratama iznosa od 19.500 KM.

I kaznu od 2.000 KM žele platiti u ratama

Plaćanje na rate zatražili su i Stranka demokratske srpske Semberija – Mićo Mićić i Hrvatska stranka Bosne i Hercegovine koje su kažnjene s po 5.500 KM, Hrvatska stranka prava Dr. Ante Starčević Bosne i Hercegovine – HSP Dr. A S BiH koja mora platiti 3.500 KM kazne, Hrvatska seljačka stranka – Braća Radić – Brčko distrikt BiH, koja je kažnjena s 3.000 KM, a plaćanje na rate traži i Pokret pravde, kažnjen s 2.000 KM.

Odlukom CIK-a iz marta najviše kazne izrečene su Savezu nezavisnih socijaldemokrata i to 54.000 KM, te Partiji demokratskog progresa 43.000 KM. Za sada nije poznato da li su ove i druge tada kažnjene stranke izdejstvovale povoljnije odluke tokom eventualnog žalbenog postupka pred Sudom BiH, ili će one kazne platiti u punom iznosu ili će također podnijeti zahtjeve za plaćanje u ratama.