OGLASILI SE IZ PEKINGA

Stigla prva reakcija Kine na teške optužbe iz Washingtona: ‘Nismo kreatori krize u Ukrajini’

Nakon što je jučer glavni sekretar NATO-a s važnog samita u Washingtonu poručio da je "Kina odlučujući pokretač ruskog ilegalnog rata", stigla je reakcija Pekinga.

NATO samit u planiranoj izjavi Washingtona pun je "ratoborne retorike", a sadržaj povezan s Kinom sadrži provokacije i laži, rekao je glasnogovornik kineske misije pri Evropskoj uniji. U nacrtu saopćenja, podsjetimo, stoji da je "Kina postala odlučujući pokretač ruskih ratnih napora u Ukrajini" i da "Peking nastavlja postavljati sistemske izazove Evropi i sigurnosti".

"Kina nije kreator krize u Ukrajini"

"Kao što svi znamo, Kina nije kreator krize u Ukrajini", rekao je glasnogovornik, prema izjavi koju je u četvrtak objavila kineska misija pri EU.

"Deklaracija NATO samita u Washingtonu puna je hladnoratovskog mentaliteta i ratoborne retorike, a sadržaj vezan uz Kinu pun je provokacija, laži, huškanja i kleveta", rekao je glasnogovornik odgovarajući na pitanje novinara.

Snažniji stav NATO o ulozi Kine u ruskom ratu

Čelnici zemalja NATO naglasili su obećanje Ukrajine o članstvu, zauzeli snažniji stav o kineskoj podršci Rusiji, a deklaracija je ojačala dosadašnji NATO jezik o Kini.

"Kinesko temeljno stajalište po pitanju Ukrajine je promicanje mirovnih pregovora i političkog rješenja, što je široko priznato i cijenjeno od strane međunarodne zajednice", rekao je glasnogovornik.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova rekao je: "Čvrsto se protivimo tome da NATO djeluje izvan svoje misije kao regionalnog odbrambenog saveza, da se ubacuje u azijsko-pacifičku regiju kako bi potaknuo sukob i suparništvo i narušio prosperitet i stabilnost u ovoj regiji."

Šta je jučer rekao šef NATO-a?

Podsjetimo, glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sinoć je na press konferenciji poručio kako su se NATO saveznici dogovorili oko jačanja protuzračne odbrane. "Preuzet ćemo koordinaciju i pružanje većine međunarodne sigurnosne pomoći Ukrajini", obećao je.

"Ovo neće učiniti NATO stranom u sukobu, ali će pomoći Ukrajini da zadrži svoje pravo na samoodbranu. Također smo dogovorili financijsku pomoć Ukrajini da izgradi snage sposobne poraziti rusku agresiju danas i odvratiti je sutra. Složili smo se da je 40 milijardi eura minimalna osnovica u sljedećoj godini", poručio je.

Što se tiče ukrajinskog članstva u NATO-u, rekao je kako je to pitanje vremena.

"Dok Ukrajina nastavlja sa svojim vitalnim reformama, nastavit ćemo je podržavati na nepovratnom putu prema članstvu u NATO-u. Posao koji sada radimo zajedno osigurat će da se Ukrajina može pridružiti bez odgode, kada dođe pravo vrijeme. Nije pitanje hoće li, nego kada", naveo je.

"Kina osigurava opremu dvostruke namjene"

"U ovom opasnom svijetu prijatelji i partneri važniji su nego ikad", dodao je. Optužio je Kinu da je "omogućila" rusku agresiju u Ukrajini.

"Kina je odlučujući pokretač ruskog ilegalnog rata protiv Ukrajine. Kina osigurava opremu dvostruke namjene, mikroelektroniku, puno drugih alata koji Rusiji omogućuju izradu projektila, bombi, aviona, te izgradnju oružja koje se koristi za napade na Ukrajinu", naglasio je.

"Mislim da je poruka poslana iz NATO-a, s ovog samita, vrlo jaka i vrlo jasna, i mi jasno definiramo odgovornost Kine kada je u pitanju omogućavanje ruske ratne agresije protiv Ukrajine", nastavio je.