Vijesti

Stiglo 10.500 doza Pfizera iz EU. Tegeltija: Do augusta stiže 213.000 doza

Ovo je veliki dan kada smo pokazali da se brinemo za Bosnu i Hercegovinu i da stojima uz njeno rame od početka ove pandemije, izjavio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi na današnjoj primopredaji prvog kontigenta vakcina Bosni i Hercegovini iz mehanizma Evropske unije.

Ističe da je ovo korak ka izlasku iz pandemije i podstrek kampanji vakcinacije u BiH.

“Želimo vam pomoći da obezbijedite vakcine za medicinske radnike koji su na prvoj liniji borbe protiv pandemije. Svi medicinski radnici u BiH mogu biti vakcinisani ovim dozama vakcina koje su danas pristigle. To je sigurnost za njih i građane BiH”, kazao je komesar.

Evropski komesar za susjedstvo Oliver Varhelyi i šef Delegacije EU u BiH Johan Sattler

Ističe da će Evropska unija predati 651.000 doza vakcina za regiju zapadnog Balkana, dok će BiH dobiti više od 200.000 doza.

“Zajedno s mehanizmom COVAX-a u regiju ćemo donirati više od milion vakcina, a to je samo početak jer potrebno je da vakcinišemo sve građane”, zaključio je Varhelyi.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija prisustvovao je današnjoj isporuci vakcina protiv virusa “Covid-19” kompanije “BioNTech-Pfizer”.

Tegeltija je kazao da se radi o prvoj, simboličnoj isporuci vakcina Bosni i Hercegovini iz mehanizma Evropske unije, te da će do augusta biti isporučeno ukupno 213.000 vakcina, koje će svake sedmice u određenim količinama dolaziti u BiH.

“Procijenjeno je da za 13.750.000 eura možemo nabaviti oko 900.000 doza vakcina iz mehanizma Evropske unije. Danas je stiglo prvih 10.000 vakcina. Očekujemo uskoro sporazum za isporuku AstraZenece. U maju i junu očekujemo da će u BiH doći značajnije količine vakcina, nešto više od 850.000. Ukoliko stignu 160.000 vakcina koje je Vlada RS-a ugovorila iz Kine, do kraja drugog kvartala u BiH će stići ukupno oko milion vakcina”, kazao je Tegeltija.

Ističe da je za BiH važan kontinuitet u isporuci vakcina da bi se vakcinacija stanovništva mogla planirati.

“Ostaje nam da s EU radimo na nabavci novih doza vakcina, očekujemo da će entiteti nastaviti s nabavkom i ukoliko isporuka iz COVAX sistema bude tekla kako je planirano, siguran sam da BiH ulazi u stabilan sistem vakcinisanja građana”, naveo je.

Dodaje da BiH ovim putem nabavlja vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lijekove, te da s obzirom da se radi o svojevrsnoj pomoći BiH, za Brčko će biti izdvojeno 2,5 posto, dok će entiteti podijeliti vakcine u omjeru 62 naspram 38 posto.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare