stiže nam zima

Stiže nam ‘arktička eksplozija’: Evropu čekaju temperature debelo ispod nule

Meteorolozi prognoziraju da će temperature tokom noći na petak i u subotu u ruralnim dijelovima Škotske pasti na minus šest stepeni, a u nekim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva najavljeni su i snježni pljuskovi, objavio je The Telegraph.

"Stiže nam ‘arktička eksplozija‘. Jaka kiša i oluje moguće su u sjevernim regijama, dok bi u ostatku zemlje i Walesu trebalo ostati suho - najavio je Aidan McGivern iz u Ureda za meteorologiju.

"Do kraja sedmice hladni vjetrovi stizat će sa sjevera. Ove sedmice bit će hladnije i bit će snježnih pljuskova uglavnom iznad brda sjeverne Škotske. Ali drugdje, u područjima s visokim pritiskom, u petak i početkom vikenda bit će uglavnom suho", dodao je.

Chris England, producent vremenske prognoze za Sky News, kaže kako će se arktički zrak proširiti na veći dio Velike Britanije tokom sljedećih nekoliko dana.

"Na sjever i istok donijet će vrlo jake vjetrove, mjestimičnu tuču i snježne pljuskove. Visoki pritisak sa zapada smirit će se kasnije u petak, a tokom noći razvit će se velik mraz. Temperature će uglavnom biti stepen ili dva iznad ili ispod nule, ali neki sjeverni dijelovi mogli bi zabilježiti i nekoliko stepeni niže", prognozirao je.

Istovremeno, Agencija za okoliš izdala je brojna upozorenja o poplavama. One lokalne, uzrokovane podzemnim vodama u dijelovima južne Engleske, moguće su do petka. Lokalne obalne poplave oko Norfolka, Suffolka i Essexa u petak su moguće, ali se ne očekuju.