Potpredsjednik FBiH

Stojanović boravio u dvodnevnoj posjeti USK: Odao počast poginulim pripadnicima Armije RBiH

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović prisustvovao je u Bihaću obilježavanju 32. godišnjice osnivanje Armije RBIH i 19. godišnjice drugog (rendžerskog) pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Stojanović je, između ostalog, naveo da obilježavanje godišnjice osnivanja Armije RBiH podsjeća na borbu i ciljeve koje je Armija imala, a to su zajedništvo i jedinstvena Bosna i Hercegovina.

"Pojedine politike žele da iskrive karakter Armije RBiH, da je naprave armijom samo jednog naroda. Godišnjica njenog osnivanje se mora obilježavati i prisjećati se ideja na kojima se okupila a to je jedinstvo i nedjeljivost države BiH i njenih naroda i građana", poručio je Stojanović.

U sklopu obilježavanja, potpredsjednik je na gradskom groblju Humci položio cvijeće i odao počast poginulim pripadnicima Armije RBiH.

Pored obilježavanja godišnjice Armije RBiH tokom dvodnevne posjete Unsko-sanskom kantonu potpredsjednik Stojanović obišao je Cazin, Bosanski Petrovac, Sanski Most i Ključ. Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević upoznao je potpredsjednika Stojanovića sa planovima razvoja Cazina te o potencijalu za ulaganje u obnovljive izvore energije koji ova lokalna zajednica ima.

Tokom posjete Bosanskom Petrovcu načelnik Mahmut Jukić istako je dobre primjere saradnje i suživota građana u ovoj općini. Načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović ukazao je na ogroman turistički potencijal kao i bogatstvo vodom koji ima ova lokalna sredina.

Načelnik Ključa Nedžad Zukanović istakao je brojne primjere dobre saradnje koje ova lokalna zajednica ima sa susjednim Općinama kako u Federaciji BiH tako i u Republici Srpskoj.

U razgovoru sa gradonačelnikom i načelnicima ovih lokalnih zajednica, istaknuta je važnost zajedničkog djelovanja i ulaganja u infrastrukturu, otvaranje novih radnih mjesta s osnovnim ciljem, a to je razvoj lokalne zajednice koja će ponuditi prespektivu i zadržati mlade ljude kako bi se zaustavio odlazak stanovništa iz ovih krajeva koji je posljednjih godina prisutan, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika FBiH Igora Stojanovića.