PROTEST PROTIV VLASTI

Stotine demonstranata u Tel Avivu tražili oslobađanje izraelskih zarobljenika u Gazi

Stotine Izraelaca izašlo je na demonstracije ispred Ministarstva odbrane u Tel Avivu tražeći oslobađanje izraelskih zarobljenika u Pojasu Gaze.

Demonstranti su blokirali ulicu Begin ispred Ministarstva odbrane, objavio je radio izraelske vojske.

Tokom okupljanja demonstranti su uzvikivali slogane kao što su "Momentalni sporazum o razmjeni" i "Sve nas je kidnapovala napuštena vlada", objavio je portal "Walla", koji emituje vijesti na hebrejskom jeziku.

Navodi se da su demonstracije organizovane na poziv predstavnika porodica izraelskih zarobljenika u Gazi kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog činjenice da vlada nije sklopila sporazum o razmjeni zarobljenika.

"Neću otići odavde dok se ne sklopi sporazum o razmjeni zatvorenika. Pozivam građane Izraela da nam se pridruže u ovim demonstracijama", poručila je Einava Zangaukera, majka jednog od izraelskih zatvorenika u Gazi te dodala:

"Ova vlast nema pravo ostavljati zatvorenike da umru. Oni nemaju ovlasti da odlučuju ko treba da dođe, a ko ne. Želimo da se svi vrate živi ili mrtvi."

Slične demonstracije održane su u blizini kuće premijera Benjamina Netanyahua u Al-Qudsu. Demonstranti koji su zahtijevali povratak zarobljenika zapalili su svijeće s imenima četvoro zarobljenika koji su poginuli u Gazi.