eskalacija

Strah od nuklearnog oružja: Zapad oštro osuđuje ubrzano obogaćivanje uranijuma koje provodi Iran

Uran obogaćen na oko 90 posto neophodan je za izradu nuklearnog oružja

Brzina obogaćivanja uranijuma značajno je porasla od novembra. SAD, Francuska, Velika Britanija i Njemačka ne vjeruju u civilnu upotrebu.

SAD, Francuska, Velika Britanija i Njemačka oštro su kritikovale ubrzano iransko obogaćivanje uranijuma. Teheranska proizvodnja visoko obogaćenog uranijuma ne može se ni na koji način vjerodostojno opravdati civilnom upotrebom nuklearne energije, navodi se u zajedničkoj izjavi četiri zemlje objavljenoj u četvrtak.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je u utorak , pozivajući se na podatke prikupljene u iranskim nuklearnim postrojenjima, rekla da je Iran povećao mjesečnu proizvodnju 60 posto obogaćenog uranijuma na devet kilograma od novembra - nakon što je prethodno smanjio proizvodnju na tri kilograma mjesečno od juna. Iran je odgovorio na izvještaj IAEA rekavši da ne sadrži "ništa novo".

Uran obogaćen na oko 90 posto neophodan je za izradu nuklearnog oružja, obogaćivanje na 3,67 posto je dovoljno za proizvodnju električne energije korištenjem nuklearne energije.

SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka su izjavile da će povećanje koje je navela IAEA dodatno intenzivirati eskalaciju iranskog nuklearnog programa.