Svijet

Strava i užas: Ukrajinci ostali u šoku nakon što su ušli u grad. ‘U masovnoj grobnici je 280 ljudi’

Novinar novinske agencije AFP u Buči, u blizini Kijeva, izbrojao je najmanje 20 tijela. Najmanje jednom čovjeku su bile vezane ruke.

Ukrajinske su snage ove sedmice ponovno preuzele kontrolu nad gradom, a fotografije pokazuju široko rasprostranjeno razaranje. Novinari BBC-a u drugom dijelu Ukrajine pronašli su tijela dvojice civila koje su ubile ruske snage.

Ranije ove sedmice BBC-jev Jeremy Bowen i njegov tim izbrojali su ukupno 13 tijela, od kojih su neka možda bili ukrajinski vojnici, duž dijela ceste između sela Mria i Myla.

Ukrajina kaže da su se ruske snage "brzo povukle" iz okolice Kijeva, a jedan dužnosnik je rekao da je cijela regija oko glavnog grada ponovno zauzeta od početka invazije 24. februara.

Invazija je donijela hiljade ubijenih u žestokim borbama, a najmanje četiri miliona Ukrajinaca učinila je izbjeglicama. Zapadne države odgovorile su oštrim sankcijama protiv Rusije i slanjem vojnih zaliha za Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokušao je opravdati svoj napad tvrdeći da je Ukrajina, bivša sovjetska država s NATO i EU ambicijama, bila stalna prijetnja i da se Rusija ne može osjećati "sigurno, razvijati se i postojati".

U Buchi, gdje je fotograf novinske agencije Reuters također snimio mrtva tijela, rupe su zjapile iz stambenih blokova pogođenih granatiranjem, a zgnječeni automobili rasuti su po ulicama.

Šesnaest od 20 tijela koje je vidio AFP ležalo je ili na pločniku ili uz rub. Troje je ležalo nasred ceste, a jedan je ležao na boku u dvorištu uništene kuće.

Otvoren ukrajinski pasoš ležao je na tlu pored osobe kojoj su ruke bile vezane na leđima komadom bijele tkanine. Dvije druge osobe imale su bijelu tkaninu vezanu oko nadlaktica.

Ukrajinski dužnosnik rekao je za AFP da su mrtvi muškarci mogli biti ubijeni u bombardiranju ili ustrijeljeni od strane ruskih vojnika, a policija će to istražiti.

No, gradonačelnik grada Anatolij Fedoruk rekao je AFP-u telefonom da je svih 20 mrtvih upucano u potiljak. Dodao je da druga tijela još uvijek leže unutar olupina automobila uništenih granatiranjem.

Grad je, rekao je, pokopao 280 ljudi u masovne grobnice kao rezultat ruske invazije.