Svijet

Stravični podaci o broju ruskih vojnika koji su poginuli u napadu za Bahmut

Između 20.000 i 30.000 ruskih vojnika je ubijeno i ranjeno u bici za ukrajinski grad Bahmut od početka prošlog ljeta. Takve informacije navode zapadni zvaničnici.

Nakon više od šest mjeseci užasne borbe, budućnost Bahmuta još uvijek visi o koncu. Otkako su borbe počele, oko 90 posto stanovništva je pobjeglo.

Ovaj mali administrativni grad u Donbasu je pustoš porušenih zgrada i drveća. Čak i ako padne u ruke Rusiji - nešto što bi moglo potrajati i nije zagarantovano - Moskva će, kažu zapadni zvaničnici, malo dobiti, a mnogo izgubiti.

Za Ukrajinu, rekao je jedan zvaničnik, bitka za Bahmut je bila "jedinstvena prilika da se ubije mnogo Rusa".

Ukrajinska vojska je također platila visoku cijenu. Ipak, zapadni zvaničnici odbacuju brojke koje je u utorak naveo ruski ministar odbrane, prenosi FENA.

U izjavi na sastanku odbrane, objavljenoj na Telegramu, Sergej Šojgu je rekao da je Ukrajina izgubila 11.000 vojnika samo u februaru.

"Ravnodušnost kijevskog režima prema sopstvenom narodu je zapanjujuća", tvrdi Šojgu.

Zapadni zvaničnici kažu da "ne priznaju" Šojguove brojke.

Nasuprot tome, oni vjeruju da plaćenička grupa Wagner nema dovoljno ljudstva i opreme. Upravo je ova paravojna grupa predvodila pokušaj Rusije da zauzme Bahmut,

U posljednjem nizu optužbi protiv ruske vojske, čelnik Wagner grupe Jevgenij Prigožin optužio je rusku vojsku da nije isporučila municiju koja im je potrebna za zauzimanje grada.

Šta god da se desi Bahmutu - jedan zvaničnik je rekao da misli da ruska ofanziva jenjava - postoji jasna nada među saveznicima Ukrajine da je bitka uništila šanse Moskve da napravi bilo kakav značajan napredak u bliskoj budućnosti.

Jedan zapadni zvaničnik odbacio je bitku za Bahmut kao "prilično mali taktički događaj" koji nema strateški značaj "ni za jednu stranu".