Vremenska prognoza

Strpite se još malo. Početkom sljedeće sedmice visoke temperature zamijenit će blago osvježenje i padavine

Proteklu sedmicu obilježili su dani s visokim dnevnim temperaturama zraka. Kulminacija ovog toplotnog vala očekuje se danas, kada bi temperature ponegdje mogle biti iznad 40 stepeni Celzijusa, naveli su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

"U dane vikenda, nešto niže temperature u odnosu na petak, ali i dalje dovoljno visoke da ugroze zdravlje, prvenstveno osjetljivim osobama.

Moguća pojava lokalnih pljuskova

Atmosfera neće biti posve stabilna, tako da je moguća pojava lokalnih pljuskova. Osim više oblaka, na nebu će i dalje biti primjetna veća količina pijeska iz Afrike“, navode iz FHMZ-a.

Dodaju da će početkom sljedeće sedmice visoke temperature zamijeniti blago osvježenje i padavine, a da se više nestabilnosti prognozira u Bosni.

Minimalne temperature zraka varirat će između 16 i 21 u Bosni, na jugu Hercegovine do 23 stepena. Najviše dnevne temperature između 33 i 40, lokalno moguće i do 42 stepena Celzijusa.

Izgledna kratka stabilizacija

“U periodu od 28. juna do kraja mjeseca izgledna je kratka stabilizacija vremenskih prilika. Početkom narednog mjeseca, prema trenutnim prognoznim modelima slijedi novo naoblačenje s kišom i mjestimično obilnijim pljuskovima“, navode iz FHMZ-a i dodaju da će nestabilno razdoblje potrajati do kraja sedmice, odnosno 5. jula.

Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 14 i 19 u Hercegovini do 21 stepen.

Najviša dnevna temperatura od 27 do 32, jugu zemlje do 34 stepena Celzijusa.