Propalestinski protest

Studenati u SAD, Berlinu i Parizu protestuju za Plestinu: Stotine je uhapšenih. Pogledajte snimke

Najmanje 40 propalestinskih protestnih kampova pojavilo se na kampusima širom SAD, po uzoru na kamp koji se ranije ovog mjeseca pojavio na Univerzitetu Columbia. Protesti studenata izbili su i u glavnom gradu Njemačke, gdje je danas policija počela uklanjati propalestinski kamp koji su ispred parlamenta podigli aktivisti.

Prosvjednici u Njemačkoj traže od vlade da prekine izvoz oružja u Izrael i prestane s onim što nazivaju kriminalizacijom palestinskog pokreta solidarnosti, dok u SAD studenti traže prekid vatre u Gazi i prestanak saradnje između uiverziteta i kompanija povezanih s Izraelom.

Stotine uhapšenih u SAD, sukobi s policijom

Većina skupova u SAD je mirna, ali ipak su stotine studenata i drugih prosvjednika uhapšene. Došlo je i do žestokih sukoba s policijom.

Najmanje 100 studenata uhapšeno je u noći na petak, uglavnom na koledžu Emerson u Bostonu, dok je dvadesetak studenata privedeno na Državnom univeritetu Ohio. Snimke iz Columbusa u Ohiju pokazuju sukobe policajaca s prosvjednicima koji su se sinoć okupili u kampusu.

Policija je naredila prosvjednicima da napuste prostor, a oni koji su odbili otići, uhapšeni su i optuženi za upad, rekao je glasnogovornik univerziteta Benjamin Johnson, pozivajući se na pravila koja zabranjuju noćne događaje.

Skupina Studenti za pravdu u Palestini na Državnom univerzitetu Ohio upozorila je prosvjednike na opasnost od hapšenja na jučerašnjim prosvjedima koji su okupili stotine studenata. Studentske novine Lantern izvijestile su da je oko 30 prosvjednika uhapšeno tokom noći.

"Sram vas bilo OSU, nećete nas ušutkati", rekla je zastupnice Munira Yasin Abdullahi u objavi na Instagramu.

Policajci sa štitovima prišli su sinoć oko 22 sata grupi od oko 250 prosvjednika. Studenti su formirali zaštitni krug oko kampa prije nego što su policajci uhapsili 30 prosvjednika, navodi Lantern. Mnoštvo je nastavilo mahati zastavama i skandirati "neka mole."

U utorak su dva studenta ovog univerziteta uhapšena u odvojenom prosvjedu u kampusu. Jedan od uhapšenih prosvjednika nije bio povezan sa univerzitetom, navodi Columbus Dispatch.

108 uhapšenih u Bostonu

U međuvremenu, policija je prisilno raščistila šatorski kamp na koledžu Emerson u Bostonu, a policajci su uhapsili 108 ljudi, prema studentskim novinama Berkeley Beacon. Na snimkama se vidi kako policija tuče prosvjednike i studente ruši na tlo.

Prosvjednici su uhapšeni zbog narušavanja javnog reda i mira, navodi Berkeley Beacon, a trenutno nije potvrđeno koliko je studenata među 108 uhapšenih.

Ohio i Emerson samo su neki od univerzitetskih kampusa s hapšenjima u četvrtak usred vala prosvjeda solidarnosti za Palestinu, slijedeći primjer Univerziteta Columbia u New Yorku, gdje su prosvjednici prošle sedmice počeli postavljati kamp usred kampusa.

Kampovi u znak solidarnosti s Columbijom, gdje se pojavio prvi protestni kamp, pojavila su se na Univerzitetu Emory u Georgiji, Univerzitetu Northwestern u Illinoisu, Univerzitetu Cornell u New Yorku, Univerzitetu George Washington u Washingtonu, Univerzitetu Princeton u New Jerseyju, City College of New York i Univerzitetu Harvard u Massachusettsu.

Studenti Univerziteta Emory i koledža Morehouse u Georgiji također organizirali prosvjede, a u srijedu je došlo do nasilnih sukoba i hapšenja na Univerzitetu Južne Kalifornije i Univerzitetu Texas u Austinu.

Berlinska policija danas je srušila šatore ispred parlamenta, nasilno uklonila prosvjednike i blokirala okolno područje kako bi spriječila dolazak drugih demonstranata.

Berlinski kamp "Besetzung Gegen Besatzung" ("Zaposjednuće protiv okupacije") otvoren je 8. aprila, kada su počela saslušanja u postupku Nikaragve koja je pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) optužila Njemačku da je "omogućavala genocid" nad Palestincima vojnom i političkom podrškom Izraelu.

"Zamisao je bila da se skrene pozornost na njemačko sudjelovanje i aktivno omogućavanje izraelskog genocida u Gazi", rekla je organizatorica logora Jara Nassar.

Policija je objavila da je odluka o zabrani kampa, koji je na početku protesta dobio dozvolu, donesena zbog ponovljenih prijestupa pojedinih prosvjednika, uključujući korištenje neustavnih simbola i zabranjenih parola.

"Zaštita okupljanja u ovom trenutku ne može biti zagarantovana jer su javni red i mir značajno ugroženi", rekla je glasnogovornica policije Anja Dierschkesaid, dodavši da su se šatori morali ukloniti zbog lokalnih pravila o održavanju travnjaka.

"Njemačkoj je vladi trava važnija od života više od 40.000 nedužnih ljudi u Gazi, koje je ubila izraelska vojska", rekao je jedan od prosvjednika.

Studenti blokirali ulaz u pariški univerzitet

Studenti su blokirali pristup pariškom prestižnom univerzitetu Paris Institute of Political Studies (Sciences Po) zbog rata u Gazi. Zahtijevaju od univerziteta da osudi postupke Izraela.

Skandirajući svoju podršku Palestincima, studenti su danas izvjesili palestinske zastave na prozorima i iznad ulaza u zgradu.

"Nadamo se da će se protesti proširiti na sve univerzitete i šire… Nećemo popustiti dok genocid u Gazi ne završi", rekao je jedan od studenata.

U srijedu navečer policija je udaljila prvu grupu studenata koji su blokirali Sciences Po, javili su francuski mediji.