Vijesti

Studenti medicine u Sarajevu ogorčeni, rektor UNSA poručio: Nemamo pravo raspolaganja novcem

Rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rifat Škrijelj danas je kazao da rektor i dekani UNSA nemaju pravo raspolaganja novcem, jer je od 2019. godine UNSA na trezorskom načinu poslovanja Kantona Sarajevo. 

Na konferenciji za medije, koju je rektor sazvao povodom problema s kojim su se suočili studenti fakultata, kojima je naloženo plaćanje školarine iako su toga prvobitno bili oslobođeni, Škrijelj je naglasio da je novac od školarina 1. i 2. ciklusa javni novac i sa njim ne raspolaže Univerzitet.

"Odluke o tome kako će se novac trošiti ne može donositi Univerzitet, jer je to sastavni dio budžeta KS. Rektori i dekani nemaju pravo raspolaganja novcem, nemaju pravo čak donositi odluke da iz svog budžeta troše novac bez odluke Upravnog odbora", kazao je Škrijelj.

UNSA je, dodao je, na pitanju povrata školarina radio kontinuirano od 28.09.2022. godine kada su studenti to tražili i kada se problem pojavio. U međuvremenu, donesen je novi zakon, a odluke i zaključci Senata su prosljeđivali resornom ministarstvu, Vladi KS ili eventualno Skupštini KS na odlučivanje.

"Pozivam i apelujem da ministar za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS te Vlada KS kroz konkretne prijedloge Skupštini KS udovolje zahtjevu studenata i donesu odluku da se studentima koji su ostvarili pravo povrata sredstava to i omogući. Ako mi kao UNSA to podržavamo kroz odluke organa i tijela Univerziteta, kroz Senat i Upravni odbor, pozivamo našeg osnivača da to dovede do kraja i da više namamo ovaj problem", poručlio je rektor Škrijelj.

Izrazio je punu podršku studentima i kaže da ima puno razumijevanja za njihove zahtjev, ali, podcrtao je još jednom, Univerzitet je poduzeo sve korake koji su bili iz njihove nadležnosti i tražio saglasnost osnivača za provođenje odluka.

Studetni su ogorčeni i poručuju da su "možda pogriješili što fakultet nisu upisali u nekoj drugoj državi".

"Moje kolege i ja smo na početku ove akademske godine bili oslobođeni plaćanja školarine od 6000 maraka jer smo imali odlične prosjeke u prethodnoj. Jutros nam kažu kako moramo uplatiti tih 6000 KM, inače ne možemo diplomirati. I evo sada umjesto da spremamo diplomski rad koji treba da branimo za mjesec dana, mi razmišljamo šta da radimo, kome da se obratimo i na koga da vičemo. Do kada ćete se dodavati sa nama kao lopticama?", upitala je studentica Medicinskog fakulteta UNSA Selma Viteškić.

Predsjednik Studentskog parlamenta UNSA Faruk Dević je kazao da su  zahtjevi studenata jednostavni, da im se vrate njihove uplaćene školarine, na koje imaju pravo.

"Želimo da se problem riješi, studenti žele da studiraju, izlaze na ispite, završavaju svoje fakultete. Svi govore kako treba više mladih, obrazovanih ljudi, a svi se trude da im oduzmu to pravo. To je neprihvatljivo", istakao je Dević.

Tražili su sastanak sa premijerom KS Nihadom Ukom te resornim ministrima Vlade KS kako bi razgovarali o hitnom rješenju problema, jer ispitni rokovi su počeli, a studenti ne mogu izaći na ispite ukoliko ne donesu dokaze o uplati školarine.