Zanimljivo otkriće

Studija pokazala: Žene su otpornije od muškaraca na uslove u svemiru. Brže se i oporavljaju

Naučnici su istakli da bi otkriće moglo na utiče na izbor posade

Žene su otpornije od muškaraca na uslove u svemiru i brže se oporavljaju kada se vrate na Zemlju, pokazala je američka studija o uticaju svemirskih letova na astronaute.

Nalazi su preliminarni, ne samo zato što je proučavan mali broj astronautkinja, ali ako se trend potvrdi, mogao bi se pokazati važnim za programe oporavka astronauta i odabir posada za buduće misije na Mjesec, ali i Mars.

Predvođen Kristoferom Mejsonom, profesorom fiziologije na fakultetu Weill Cornell Medicine u New Yorku, tim istraživača je ispitao kako je imunosistem reagovao na let u svemir kod dva muškarca i dvije žene koji su letjeli oko Zemlje kao civili u misiji SpaceX Inspiration4 2021. i uporedio nalaze sa podacima 64 druga astronauta.

Studija je pokazala da je aktivnost gena bila više poremećena kod muškaraca nego kod žena i da je trebalo duže da se vrati u normalu kod muškaraca kada se vrate na Zemlju.

Jedan protein koji je pogođen bio je fibrinogen, koji je ključan za zgrušavanje krvi, prenosi Guardian.

"Dosadašnji zbirni podaci ukazuju da je regulatorni i imuni odgovor gena na let u svemir osjetljiviji kod muškaraca", zaključili su naučnici u studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications.

Naučnici su istakli da bi otkriće moglo na utiče na izbor posade, odnosno da bi naredne misije mogle da uključe veći broj astronautkinja.

Nejasno je zašto bi žene mogle biti otpornije na svemirske letove od muškaraca, ali Mejson je rekao da bi to što su u stanju da se nose sa zahtjevima trudnoće moglo pomoći.

"Mogućnost da tolerišete velike promjene u fiziologiji i dinamici tečnosti može biti odlična za upravljanje trudnoćom, ali i za upravljanje stresom svemirskog leta na fiziološkom nivou", rekao je on.