OSCE

Studijska posjeta Gruziji omogućila bolje razumijevanje izbornog procesa

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini od 26. do 29. marta organizuje studijsku posjetu Centralnoj izbornoj komisije Gruzije za predstavnike Centralne izborne komisije BiH, Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH te Parlamentarne skupštine BiH. Ova posjeta pružila je uvid u primjenu izborne tehnologije i izborne procedure.

Predsjedavajući Centralne izborne komisije Gruzije Giorgi Kalandarishvili istaknuo je važnost interesa međunarodne zajednice za rad izborne administracije Gruzije i korištenje tehnoloških rješenja.

"Zadovoljstvo mi je istaći da smo, pod pokroviteljstvom Misije OSCE-a, trenutno domaćini delegacije iz BiH. To nam pruža priliku da podijelimo svoja iskustva iz rada izborne administracije, a naročito iskustva integracije tehnologije u izborni proces, kao i da razgovaramo o drugim važnim izbornim pitanjima", naveo je Kalandarishvili.

Predsjednica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić je kazala da se studijska posjeta Gruziji realizira u veoma važnom trenutku za Bosnu i Hercegovinu, jer su iskustva i naučene lekcije iz zemlje koja je provela čak osam pilot projekata, neophodna u momentu kada BiH počinje suštinske reforme u pogledu provedbe pilot projekta primjene izborne tehnologije.

"Zahvalni smo Misiji OSCE-a u BiH što je omogućila prenošenje iskustva Gruzije institucijama BiH", izjavila je Hadžiabdić.

U okviru studijske posjete Centralnoj izbornoj komisiji Gruzije prezentovana su iskustva tijela za provedbu izbora i drugih institucija uključenih u političke i zakonodavne procese koji prethode provedbi pilot projekta. Teme o kojima se razgovaralo su uključivale modalitete nabavke, obuku osoblja, prenos podataka, cyber sigurnost i druga pitanja koja se tiču uvođenja izbornih tehnologija, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

"Kako se suočavamo sa složenošću izbornih procesa, od izuzetne je važnosti da ostanemo otvoreni za učenje iz iskustava drugih, a Gruzija sasvim sigurno raspolaže velikim iskustvom u primjeni izborne tehnologije, koje može podijeliti sa drugima. Aktivno učeći i prilagođavajući se, možemo osnažiti naše napore usmjerene ka stvarnim izbornim reformama", rekao je Ahmed Rifatbegović, službenik za politička pitanja u Misiji OSCE-a u BiH.

Dodao je da je rješavanje problema izborne krađe i korupcije od presudnog značaja za ponovnu izgradnju povjerenja u izborni proces i institucije vlasti, što je ključni korak ka vraćanju povjerenja javnosti.

Studijska posjeta pružila je priliku za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije BiH i Centralne izborne komisije Gruzije, ali i priliku za razgovor o modalitetima buduće saradnje između dva tijela izborne administracije.

Ova studijska posjeta je dio šireg projekta Misije OSCE-a u BiH pod nazivom "Unapređenje integriteta izbornih procesa 2024. godine i 2026. godine u skladu sa preporukama ODIHR-a i međunarodnim standardima".

Navedeni projekt realizira se uz podršku vlada Ujedinjenog Kraljevstva, Kraljevine Norveške, Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke, navodi se u saopćenju.