Majka Srebrenice

Subašić: Usvajanje Rezolucije je bitnije za negatore genocida. Tako će saznati pravu istinu

Predsjednica Udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić kazala je danas da je usvajanje Rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. u Generalnoj skupštini UN-a više važno onima koji negiraju genocid, veličaju ratne zločince i vrijeđaju majke Srebrenice, jer će bar neko od njih saznati pravu istinu.

Subašić je to rekla na Forumu „Rezolucija - Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995.“ koji su danas u Sarajevu organizovali Bošnjački institut– Fondacija Adila Zulfikarpašića, Fondacija društva zajedničkih vrijednosti, Memorijalni Centar Srebrenica - Potočari spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida 1995.godine i Udruženje „Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa“.

Subašić je istakla da bez majki Srebrenice ne bi bilo ni presuda ni Rezolucije o Srebrenici, ali najbolje je da je Rezolucija usvojena.

Izrazila je žaljenje što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije bio taj koji je pokrenuo usvajanje Rezolucije te pokazao da dostojanstvo i čovječanstvo postoji u 21. stoljeću, a ne da ostane zarobljen u devedesetim godinama.

"Meni je ubijeno 22 člana uže porodice i najmlađi sin koji je ukopan sa dvije male kosti, koje sam našla u dvije grobnice udaljene 25 kilometara jedna od druge", kazala je Subašić.

Ipak, podsjetila je da mnoge majke još uvijek nisu našle svoje muževe i sinove te da je velika razlika između mrtvog i nestalog.

Subašić je naglasila da je Rezolucija također bitna jer će svi poslije smrti majki Srebrenice nastaviti obilježavati 11. juli, kako se nikada Srebrenica ne bi zaboravila.

Istakla je da su majkama dvije stvari najvažnije, da pronađu kosti svoje djece i da zločinci odgovaraju za ono što su uradili.

Na kraju je zaključila da bez istine nema pravde, a da bez pravde nema povjerenja.

Forum je otvoren porukom predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića koju je pročitala njegova savjetnica Hoda Dedić, a obratili su se i ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija i direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Emir Suljagić.

Nakon Foruma, u Bošnjačkom institutu - Fondaciji Adila Zulfikarpašića otvorena je i multimedijalna izložba autora Hikmeta Karačića pod nazivom "Genocid u Srebrenici - 11 lekcija za budućnosti" koja je nastala u okviru projekta "Svijet pamti Srebrenicu", kojeg je realizirala Uprava za vanjske poslove i dijasporu Islamske zajednice u BiH.