održano ročište

Sud BiH odbio prijedlog Dodikove odbrane da se za svjedoka pozove Christian Schmidt

U nastavku suđenja Miloradu Dodiki i Milošu Lukiću, sutkinja Sena Uzunović saopćila je da je Sud BiH odbio prijedlog odbrane Milorada Dodika da se kao svjedoci odbrane pozovu visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, predsjednik NSRS Nenad Stevandić te Michael Gestinger.

Također, odbijen je prijedlog da se kao dokazi za Dodikovu odbranu prilože izvještaji Vlade RS dostavljeni Vijeću sigurnosti UN-a.

Inače, Tužilaštvo BiH danas je okončalo izvođenje dokaza u ovom predmetu. Uglavnom je riječ o dokumentaciji izuzetoj iz Službenog glasnika RS, izvještaji o saslušanju svjedoka, zatim su kao dokaz uložili prepisku odnosno korespodenciju između OHR-a, zatim rukovodstva Službenog glasnika i Ureda predsjednika RS.

Odbrana Dodika i Lukića imale su najviše primjedbi na autentičnost tih dokaza.

A, o čemu se radi.

Za odbrane dvojice optuženika je sporno to što je, kako tvrde, notar koji je ovjeravao dokumente iz OHR-a prekršio Zakon o notarima. Tvrde da se situacija odvijala tako da je Zdenko Kišić, za kojeg su u početku odbrane tvrdili da ne znaju ni koje, došao kod notara i donio fotokopije korespedencija OHR-a i da mu je notar povjeravo da fotokopije odgovaraju sadržaju originala i da ih je ovjerio.

Međutim, tužilac Nedim Ćosić je kazao da Tužilaštvo BIH ostaje pri ranijim tvrdnjama da je Zdenko Kišić uposlenik OHR-a i da radi u pravnom odjelu i da je to bilo poznato i notaru i da je to u dokumentaciji. Međutim, Tužiliaštvo je na pitanje odbrane da li posjeduje punomoć visokog predstavnika da je Zdenko Kišić mogao obavljati te poslove, kazalo da nema takav dokument.

Zanimljivo je da je Tužilaštvo u dokaze uvrstilo i izvode iz kaznene evidencije za Dodika i Lukića. Prema toj evidenciji nisu kažnjavani što je sutkinja ocijenila nepotrebnim, ako je već tako stanje. Ali odbrane su ipak rekle da ostaju pri tome da se prikaže to na grafoskopu jer im ide u prilog.

O svim prigovorima, što je uobičajeno, Sud će se izjasniti kasnije, što je zasmetalo odbrani pa su kazali da bi im bilo lakše da sud odmah donese takvu odluku.

Dodik je danas bio neuobičajeno miran u sudnici iako je i danas sjedio okrenut leđima tužiocima Tužilaštva BiH.

Na početku suđenje kada je sutkinja Uzunović prozivala prisutne, Dodik je ostao sjediti. Ali sutkinja je pitala da li može ustati i on je ustao i rekao da je prisutan.

Danas je odlučeno da će nastavak suđenja, kada odbrane počinju sa izvođenjem svojih dokaza, biti 19. juna. Prije toga, Uzunović je upoznala prisutne da će uskoro kolektivni godišnji odmori u pravosudnim institucijama i da se sve strane usaglase vezano za termine.

Dodik je reagirao i pitao 'imamo li mi pravo na odmor, mi nismo osuđeni, samo samo optuženi'. Sutkinja je rekla da imaju pravo na odmor.