Ostaju iza rešetaka

Sud BiH odbio žalbe: Osmica i Debevec ostaju u pritvoru

Pritvor je zatražen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu utjecajem na svjedoke ili sakriti ili uništiti dokaze važne za krivični postupak

Suspendirani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić ostaju u jednomjesečnom pritvoru. Sud BiH odbio je žalbe odbrane, nezvanično je potvrđeno Raportu.

Kontaktirali smo i advokate osumnjičenih.

Nermin Mulalić, advokat uhapšenog Osmice, rekao nam je da ne želi ništa komentarisati i da je to njegov stav da ne komentariše predmete u radu.

Podsjetimo, Debevec i Mehmedagić se nalaze u pritvoru u Vojkovićima nakon što im je Sud BiH na prijedlog Tužilaštva BiH odredio jednomjesečni pritvor. Osumnjičeni su za zloupotrebu službenog položaja i ilegalno prisluškivanje.

Debevec i Mehmedagić uhapšeni su u popodnevnim satima 18. decembra. Tužilaštvo ih tereti za navodno nezakonito prisluškivanje određenih sudija Suda BiH tokom 2020. godine, kao i nekih uposlenika Tužilaštva BiH.

Pritvor je zatražen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu utjecajem na svjedoke ili sakriti ili uništiti dokaze važne za krivični postupak.