dobio težak udarac

Sud odlučio: Trump lagao o vrijednosti imovine, obmanjivao banke i osiguravajuće kuće

Riješen ključni zahtjev tužitelja New Yorka u građanskoj tužbi protiv bivšeg predsjednika SAD

Donald Trump je konstantno lažno prikazivao visinu svog bogatstva bankama i osiguravateljima, presudio je njujorški sudac.

Ovom odlukom je riješen ključni zahtjev glavnog državnog tužitelja New Yorka u njenoj građanskoj tužbi protiv bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Lažne procjene

"Ovdje dokumenti jasno sadrže lažne procjene koje su optuženici koristili u poslovanju", napisao je sudija.

To je veliki udarac za Trumpa prije nego što slučaj ode na suđenje sljedećeg ponedjeljka.

Trumpov advokat nazvao je odluku suca "pogrešnom pravdom", prenosi BBC.

Glavna državna tužiteljica Letitia James tužila je Trumpa prošlog septembra. Optužnica tereti njega, njegova dva odrasla sina i Trumpovu kompaniju da su lagali o vrijednosti imovine između 2011. i 2021. godine.

James je tvrdila da su optuženici izdavali lažne poslovne podatke i financijske izvještaje kako bi dobili bolje uvjete za bankovne kredite i ugovore o osiguranju te platili manje poreza.

U suđenju, koje će sada riješiti šest preostalih tužbi u ovom predmetu, tužiteljica traži 250 miliona dolara novčane kazne i zabranu poslovanja Trumpu u njegovoj domovini.

Početak suđenja

Početak suđenja, bez porote, zakazan je za 2. oktobar i trajat će najmanje do decembra.

U predraspravnoj fazi slučaja, poznatoj kao skraćeni postupak, James je tražila od suca Arthura Engorona sa suda države New York na Manhattanu da presudi o njenim zahtjevima.

Tvrdila je da bi utvrđivanje određenih činjenica nespornim ubrzalo suđenje. Trumpovi advokati su u međuvremenu pozvali na odbacivanje tužbe, tvrdeći da javnost nije bila oštećena postupcima Trumpa i da su se dotični krediti dogodili davno prije.

Trump je negirao bilo kakvu krivicu i nazvao je slučaj u New Yorku kao još jedan politički "lov na vještice" koji je pokrenuo pristrasni tužitelj.