Svijet

Sud u Moskvi kaznio Google sa 32.330 dolara

Sud u Moskvi izrekao je u četvrtak novčanu kaznu od 32.330 dolara Googleu jer nije uklonio "lažne informacije" o ratu u Ukrajini

Sud u Moskvi izrekao je u četvrtak novčanu kaznu od tri miliona ruskih rubalja (32.330 dolara) Googleu jer nije uklonio "lažne informacije" o ruskoj "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini, objavila je državna novinska agencija TASS.

Sudija Prekršajnog suda u Moskvi rekao je da je sud proglasio američkog tehnološkog giganta krivim za "počinjenje administrativnog prekršaja prema dijelu 2 člana 13.41 Zakonika o upravnim prekršajima Ruske Federacije".

Googleu je poslano obavještenje o potrebi uklanjanja video zapisa na YouTubeu, koji su, između ostalog, sadržavali “lažne informacije” o ratu koji je počeo u februaru prošle godine.

Google je prestao prodavati online oglašavanje u Rusiji u martu 2022. nakon početka rata, ali je zadržao neke besplatne usluge.

U junu je ruski sud kaznio Google sa četiri milijarde rubalja (43 miliona dolara) jer nije platio raniju kaznu zbog navodne zloupotrebe svog dominantnog položaja na tržištu video hostinga.